Kaszotto – ta nazwa powstała z połączenia dwóch słów: kasza oraz risotto, zamiennie w tej ssytuacji można użyć jeszcze hasła “pęczotto” bo użyłam właśnie kaszy pęczak. 🙂
Kaszę gotujemy z dodatkiem białego wina tak, jak w przypadku przygotowywania risotto. Cała pozostała część gotowania jest dużo bardziej prosta aniżeli w przypadku ryżu – nie dolewałam bulionu w małych ilościach – wlałam na patelnie całość. Smak był genialny, pęczak ugotował się idealnie. Przed podaniem wierzch kaszotto możecie posypać pokruszonymi chipsami z jarmużu -wzbogacą one smak i strukturę kaszy.
Inspiracja: Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 szklanki kaszy pęczak
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- jarmuż
- sól, pieprz
- 500 ml wody
- 100 ml białego wina
- 50 g sera typu feta
- oliwa
Na patelni podsmażamy kaszę pęczak, prażymy ją ok. 2 minut, zdejmujemy z patelni. Następnie dodajemy na patelnię posiekaną cebulę oraz oliwę. Podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Podsmażamy aż kurczak się zarumieni a cebula zeszkli. Dodajemy ponownie kaszę, całość zalewamy winem, czekamy aż odparuje i dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 20 minutach kasza powinna być prawie gotowa, w tym momencie dodajemy opłukany i porwany na mniejsze kawałki jarmuż oraz ser feta, gdy ten się rozpuści doprawiamy kaszotto do smaku pieprzem bądź również solą.
Kaszotto podajemy posypane chipsami z jarmużu.
Brak komentarzy