Minimalizm.
Umiar.
We wszystkim warto go zachować, w kuchni tym bardziej!:)
Mam dla Was przepis na ciasto z truskawkami,
w zasadzie bardziej biszkopt, bez dodatku tłuszczu.
Z przewagą mąki pełnoziarnistej.
Biszkopt nie jest za słodki
więc jeśli wolicie słodsze wypieki to zwiększcie ilość cukru.
Naprawdę godne polecenia i spróbowania:)
Ja powtórzę z pewnością z dodatkiem innych owoców- np. jagód czy śliwek!
Wy też przepadacie za klasyką- biszkopt z truskawkami + bita śmietana?:)
Inspiracja zaczerpnięta z książki “Torte. Buona Cucina!” Bauer-Weltbild Media
Składniki na ciasto z truskawkami:
- 250g truskawek
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 80g mąki pszennej
- 40g śmietany 12%
- 120g jogurtu naturalnego (1 kubeczek)
- 30g cukru trzcinowego
- 30g cukru białego
- 3 jajka
- 1 torebka proszku do pieczenia
Rozbijamy jajka, dodajemy do nich oba cukry, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, następnie dolewamy śmietankę oraz jogurtu naturalny. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek.
Truskawki myjemy, szypułkujemy, przepoławiamy.
Tortownicę o śr. 17cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch wrzucamy truskawki.
Ciasto pieczemy w 180stopniach ok. 30-40 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest już surowe.
Posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
14 komentarzy
uwielbiam taka klasykę! też jestem zwolenniczką umiaru w kuchni:) Twoje ciasto wygląda nieziemsko!
właśnie. mniej znaczy więcej! 🙂
owocowe ciacha najlepsze, do tego u ciebie zdrowe *-* z truskawkami <3
Biszkopt bez tłuszczu i do tego truskawki – rajsko 🙂
cudownie, na pewno bym taki kawałek porwała 🙂
Wygląda cudownie! Podobnie jestem zwolenniczką minimalizmu:)
Wygląda super, zdecydowanie lubię taką klasykę:)
wygląda bardzo smakowicie jednak nazwa nieco myląca, bo w końcu w śmietanie te 12% tłuszczu jest 😉
40g śmietany to zaledwie 4 czy 5 łyżek:) a tłuszczu w postaci oleju czy masła brak:)
jak tu truskawkowo! 🙂
Kwintesencja “domowości” 🙂
truskawki mi opadły w cieście ): co mogło być powodem?
nie mam pojęcia! a zmieniałaś jakieś składniki? może truskawki były za bardzo dojrzałe, a przez to ciężkie?
Idąc tym tropem należałoby zauwazyć, że w jogurcie i jajach tłuszcz występuje również. Nie dajmy się zwariować:-).