Ha! Zapodział mi się jeszcze jeden przepis dyniowy:) Musicie przyznać, że jest ich tutaj całkiem sporo. Tym razem jest to ciasto z dyni, a w zasadzie taki mini chlebek. Baardzo miękki i wilgotny. Nawet trzeciego dnia nie jest podsuszony. Polecam zabierać ze sobą do pracy lub na uczelnie- ja tak właśnie zrobiłam:)
Składniki na 4 mini bochenki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy puree z dyni oraz olej. Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem oraz sodą. Dodajemy olej. Mieszamy/miksujemy wszystko. Przelewamy ciasto do foremek, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 45 minut. Po upieczeniu trzymamy ciasto w piekarniku aż ostygnie (mi trochę opadło, bo za szybko wyciągnęłam).
Ciasto z dyni jest na tyle słodkie, że nie musimy go posypywać cukrem pudrem, ale oczywiście jak kto woli:)
1 komentarz
dynia jest wspaniała! tyle z niej można zrobić. pyszności!
podoba mi się przepis.