Przepyszne, mocno słodkie za sprawą owoców.
Ciasto z czereśniami.
Clafoutis to specyficzny deser- zakalcowaty, ale nie gumowaty.
Idealnie smakuje, gdy jest jeszcze ciepły, chociaż po nocy spędzonej w lodówce
jest równie pyszny:)
Ja dałam dużo wydrylowanych czereśni,
świetnie sprawdzą się także wiśnie.
Korzystajcie póki można z tych pysznych owoców, jakimi są czereśnie.
Ja je uwielbiam, tak jak do wiśni sympatią nie pałam,
tak czereśnie podbijają moje serce i żołądek co roku:)
Czy to ciasto, koktajl czy przekąska sama w sobie…
Słodkie, lekkie, o pięknej barwie.
Cudowne!
Inspiracja: “Łatwa kuchnia francuska”, Raymond Blanc.
Składniki:
- 400g wydrylowanych czereśni
- 2 łyżki cukru do zasypania czereśni
- 200g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 150ml śmietany 18% (w kartoniku)
- 150ml mleka
- 75g masła
Wydrylowane wiśnie zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aby puściły sok na ok. 1 godzinę.
Mąkę, sól, jajka i cukier mieszamy trzepaczką, dodajemy mleko i śmietankę. W rondelku roztapiamy masło, gdy trochę ostygnie dodajemy je do ciasta i mieszamy.
Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wrzucamy czereśnie (wraz z sokiem, który puściły).
Pieczemy ok. 30 minut w 180stopniach.
Ciasto z czereśniami ma się lekko zarumienić, a patyczek wbity w środek ma być czysty.
Clafoutis posypujemy cukrem pudrem, podajemy jeszcze ciepłe.
Szał, co?:)
14 komentarzy
BAJECZNE !!
Cudowne!
Obłędne zdjęcia!!
Absolutely divine! Very tempting!
czy zamiast cukru trzcinowego można dać normalny? 😉
właśnie trafiłam na twojego bloga i już mi się podoba!
oczywiście!:)
ja daję trzcinowy bo innego nie kupuję, ale z białym też na pewno wyjdzie.
a jeszcze spytam na jak dużej brytfance robisz to ciasto? 🙂
możesz upiec albo w małej (będzie wysokie) albo w dużej, jak ja i wtedy Twoje ciasto będzie płaskie:)
jutro napiszę dokładne wymiary:)
dziękuje bardzo!:)
40×24 cm 🙂 taka duża blaszka:)
Parę dni temu poznałam ten blog i już wiem, że zagoszczę tu na dłużej 🙂 Mamy już 1 pytanie 🙂 czy do tego ciasta nadają się truskawki? Myślę o wymieszaniu owoców bo niestety nie mam odpowiedniej ilości czereśni a chętnie bym je przetestowała bo wygląda smakowicie 🙂
myślę, że bez problemu możesz zmieszać owoce:) odszypułkuj truskawki i już, nie musisz ich przekrawać na pół.
ach, no i mi miło mi ogromnie:)
Za clafoutis zabieram się już chyba z rok, odkąd zobaczyłam je w australijskim Master Chefie i jakoś zebrać się nie mogę, a Twoje wygląda tak cudownie 🙂