Ciastka bananowe, dwuskładnikowe. Przepis, o którym prawdopodobnie większość z Was nie wie, że jest tak prosty i wykonalny. Ja sama nie chciałam wierzyć, że te ciastka mogą się upiec i mogą tak smakować! 🙂
Mając w nadmiarze bananów, często tych bardzo dojrzałych, takie ciastka są świetnym wyjściem z sytuacji, gdy wpadają nieoczekiwanie goście lub najdzie Was ochota na coś słodkiego. Dwuskładnikowe ciastka sprawdzą się na podwieczorek lub przekąskę, a i na letni piknik będą jak znalazł!:)
Składniki na 10 ciasteczek:
- 3 banany
- płatki owsiane/otręby owsiane
Banany rozgniatamy widelcem, dosypujemy do nich łamane płatki owsiane lub otręby – taką ilość, aby móc je nakładać łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (tak, aby można było je delikatnie formować). Ciasteczka pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.
Ciastka z czasem będą czernieć, tak, jak to robią pozostawione na wierzchu banany. Nie przeszkadza to jednak w ich pałaszowaniu! 🙂
2 komentarze
Boże, uwielbiam takie przepisy – mój ulubiony to babeczki bananowe. Czekam aż mi banany przejrzeją i robię!
I bez problemu się kleją? Na jutro mam juz plan na batoniki z orzechami, ale na pewno spróbuję.:) Zapraszam do mnie, choc dopiero raczkuję 🙂