Babka piaskowa – przepis na nią jest uważany przez moją Babcię za najlepszy:) Żebyście widzieli te sytuacje: siedzimy wszyscy przy wielkanocnym stole, rozmawiamy, a Babcia tylko o tej babce 😀 Żaden sernik, mazurek się nie liczy – zachwyty, ochy i achy lądują tylko pod jej adresem!
Faktycznie, babka jest wyjątkowa. Krucha, a jednocześnie zwarta i miękka. Puszysta, ale określenie piaskowa pasuje idealnie. Świeżość trzyma dobrych kilka dni, polana lukrem i udekorowana kolorowymi posypkami sprawdzi się na świątecznym stole.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku d pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego/esencji waniliowej
Żółtka ucieramy z miękkim masłem, dodajemy cukier, następnie mąkę, olej, ocet, proszek do pieczenia i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z pozostałymi składnikami. Pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach. Studzimy w piekarniku. Dekorujemy lukrem i posypkami.
3 komentarze
Prześliczna 🙂
Moja Babcia też tak potrafi – jak się jakiegoś tematu “uczepi”, to nie ma zmiłuj 😉
Bardzo smakowicie wygląda 🙂 Muszę taką zrobić, bo do tej pory najczęściej robię jogurtową, a piaskową próbowałam raz, ale mi nie wyszła :/
Ania, z tego przepisu nie może nie wyjść! 🙂