Sałatka z awokado i dynią świetnie pasuje na listopadowy lunch. Jak upiec dynię? To podpowiadałam w ostatnim wpisie – jak możecie zauważyć dynia hokkaido jest ze skórką, która po upieczeniu jest jadalna i nie musicie się jej pozbywać. Do sałatki dodałam jeszcze kilka ulubionych składników, w tym ser pleśniowy, możecie zastąpić go np. serem typu feta czy mozzarellą Myślę, że do tych składników pasuje także szynka parmeńska lub twardy ser taki jak parmezan.
Składniki:
- 5 plastrów pieczonej dyni
- 1 awokado
- pomidorki koktajlowe
- świeży szpinak
- ser pleśniowy/mozzarella/feta
- pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki i łyżką wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę, podobnie jak pieczoną dynię, pomidorki zaś na pół. Szpinak myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Ser rwiemy/kroimy na kawałki. Na samym końcu sałatkę polewamy oliwą i octem balsamicznym, doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem.
2 komentarze
Bardzo smaczna sałatka, udała się bez problemów i wszystkim smakowała dziękuję za przepis i pozdrawiam
Super 🙂
Cieszę się bardzo!