Zupa ziemniaczana jest genialnym tworem:) Kilka ziemniaków, bulion czy rosół i ulubione dodatki tworzą wspaniałą zupę krem z ziemniaków. Jej urok tkwi w prostocie i balansie smaków. Piękny kolor nadaje jej koperek i dodatek wędzonego łososia, który sprawia, że zupa ta nie wydaje się taka zwyczajna i można ją zaserwować na wystawnym przyjęciu:)
Zupa ziemniaczana to dobre wyjście z sytuacji, gdy kompletnie nie macie ochoty na stanie przy garach. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a zupa wg moich proporcji starczy na dwa obiady dla dwóch osób.
Zamiast łososia możesz dodać kawałki boczku, kiełbasy- na co tylko masz ochotę.Zajrzyj też na mój wcześniejszy przepis na zupę ziemniaczaną.
Składniki:
- ok. 1kg ziemniaków
- 2l bulionu/rosołu
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 opakowanie wędzonego łososia
- sól, pieprz
- śmietana kwaśna
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu/rosołu. Gotujemy do miękkości. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle do zrumienienia, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę- jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy więcej bulionu czy wody. Koperek myjemy i siekamy bardzo drobno, wrzucamy do zupy, dusimy jeszcze ok. 5 minut (najlepiej pod przykryciem, bo zmiksowana zupa bardzo bulgocze). Po nalaniu zupy do talerzy na wierzchu układamy kawałki wędzonego łososia oraz dajemy kleks śmietany.
3 komentarze
Pysznie wygląda, widać, że łosoś czuje się świetnie w tym towarzystwie 🙂 a tak poza tym to bardzo ładny talerz 🙂
Pięknie wygląda!
Pysznie!