Przepisy, Zupy

Zupa ziemniaczana (krem z ziemniaków)

22 kwietnia 2013

To chyba najtańsza i najszybsza zupa jaką mogę sobie wyobrazić.
Składnikami są: ziemniaki, pietruszka i ew. dodatki.
Wszystko.
Jest przesmaczna!
Do porcji dla K. dodałam podsmażony boczek,
żeby nie marudził, że bezmięsny obiad:>
Aksamitna, pyszna.
Zupa ziemniaczana.

Składniki na 4 porcje:

  • 1l bulionu
  • 0.5kg ziemniaków (najlepsze są te mączne)
  • 3 małe pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • szczypiorek
  • 4 plastry boczku
  • kawałek sera pleśniowego

Ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki i wrzucamy do bulionu. Gotujemy. Doprawiamy do smaku pod koniec gotowania. Całość blendujemy na gładki krem.
Jeśli jest za rzadki możecie dodać jeszcze ziemniaka, a jeśli za gęsty to dolać wody.
Boczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni na rumiano. Szczypiorek siekamy drobno, tak samo postępujemy z serem pleśniowym.
Przed podaniem zupy ziemniaczanej nakładamy na wierzch dodatki, możemy też pokropić ją tłuszczem, który wytopił się z boczku.

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Aurora 23 kwietnia 2013 at 04:36

    Zrobię jeszcze dziś 🙂

  • Reply Qchenne-inspiracje, Małgosia 23 kwietnia 2013 at 07:34

    Bardzo smakowicie wygląda! Z chęcią bym zjadła !

  • Reply Qchenne-inspiracje, Małgosia 23 kwietnia 2013 at 07:34

    Bardzo smakowicie wygląda! Z chęcią bym zjadła !

  • Reply Bazylia 24 kwietnia 2013 at 06:56

    Wygląda tak pysznie! 🙂 A boczek… już cieknie mi ślinka!

  • Zostaw komentarz