Ta zapiekanka ziemniaczana stanowiła obiad dla dwóch osób na dwa dni. Między ziemniaki włożyłam podsmażone z cebulką grzyby (podgrzybki i borowiki). Oczywiście jeśli macie kurki możecie ich użyć, pieczarki też się sprawdzą.
Z chęcią zaproszę Was na bloga K. www.przyrodniczek.pl, na którym możecie poczytać o grzybach, które znajdujecie w lasach.
Zapiekanka ziemniaczana czy makaronowa sprawdzi się jako tani i smaczny obiad, jeśli macie duże naczynie żaroodporne tym lepiej dla Was- możecie zrobić większą porcję. W ten sposób zaoszczędzicie i czas i pieniądze.
Składniki na 4 porcje:
- 1kg ziemniaków
- 400g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 150g sera żółtego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie (mają być al dente). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Podsmażamy tak długo, aż wyparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane ziemniaki dzielimy na 2-3 części, pierwszą wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy część grzybów, i tak powtarzamy do momentu w którym zużyjemy wszystkie produkty (ziemniaki powinny być na wierzchniej warstwie). Śmietankę mieszamy z solą i pieprzem, zalewamy nią zapiekankę ziemniaczaną, na wierzch sypiemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach (aż ser się zarumieni).
Brak komentarzy