Obiady

Zapiekanka ziemniaczana

3 października 2013

zapiekanka ziemniaczana z grzybami

Ta zapiekanka ziemniaczana stanowiła obiad dla dwóch osób na dwa dni. Między ziemniaki włożyłam podsmażone z cebulką grzyby (podgrzybki i borowiki). Oczywiście jeśli macie kurki możecie ich użyć, pieczarki też się sprawdzą.

Z chęcią zaproszę Was na bloga K. www.przyrodniczek.pl, na którym możecie poczytać o grzybach, które znajdujecie w lasach.

Zapiekanka ziemniaczana czy makaronowa sprawdzi się jako tani i smaczny obiad, jeśli macie duże naczynie żaroodporne tym lepiej dla Was- możecie zrobić większą porcję. W ten sposób zaoszczędzicie i czas i pieniądze.

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg ziemniaków
  • 400g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150g sera żółtego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, podgotowujemy w osolonej wodzie (mają być al dente). Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli. Podsmażamy tak długo, aż wyparuje z nich woda. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane ziemniaki dzielimy na 2-3 części, pierwszą wykładamy na spód naczynia żaroodpornego, na wierzch kładziemy część grzybów, i tak powtarzamy do momentu w którym zużyjemy wszystkie produkty (ziemniaki powinny być na wierzchniej warstwie). Śmietankę mieszamy z solą i pieprzem, zalewamy nią zapiekankę ziemniaczaną, na wierzch sypiemy ser. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach (aż ser się zarumieni).

zapiekanka ziemniaczana z grzybami-2

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz