Obiady

Wegetariańskie spring rollsy

11 lipca 2017

Wegetariańskie spring rollsy – banalne w przygotowaniu, a pyszne, że hej! Nie śmiejcie się, ale pierwsze kilka czy nawet kilkanaście spring rollsów wyszło mi strasznie nieforemnych. Myślałam, że to jest banalnie proste, a moja przygoda z papierem ryżowym będzie wybitna, no niestety. Przy pierwszych kilku sztukach papier mi się przerwał, zdążył stwardnieć, nałożyłam za dużo makaronu lub warzyw. Z każdą kolejną próbą było jednak ciut łatwiej. Postępujcie wg instrukcji na opakowaniu, żeby stworzyć idealnie równe spring rollsy trzeba po prostu poświęcić im chwilę. Oczywiście to, co włożycie do środka zależy tylko od Waszej kreatywności. Zapakujcie do rollsów ulubione warzywa, makarony, przygotujcie sos sojowy lub np. ten z dodatkiem masła orzechowego, który ja podaję z pieczonymi warzywami i rozkoszujcie się tym lekkim i sycącym posiłkiem.

Składniki:

  • papier ryżowy
  • świeża marchewka
  • świeża papryka
  • pieczone bataty
  • ogórek
  • ugotowany makaron ryżowy
  • bazylia tajska/kolendra

Ogórka, paprykę i marchewkę kroimy w cienkie i krótkie plastry. Bataty pieczemy z dodatkiem soli i pieprzu do miękkości – ok. 10-15 minut w 180 stopniach jeśli pokroicie je na frytki – czas pieczenia zależy od ich wielkości. Makaron ryżowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu – kilka minut w osolonej wodzie, następnie najlepiej go pokroić tak, żeby wygodniej się go nakładało. Na papier ryżowy układamy najpierw kilka listków bazylii, dzięki temu nasze spring rollsy będą wyglądać dużo ładniej. Następnie na środku kładziemy warzywa, makaron, i zawijamy spring rollsy wg instrukcji z opakowania lub z pomocą doświadczonej w tej dziedzinie koleżanki 🙂 Do podania najlepiej użyć sosu na bazie sosu sojowego – ja do swojego dodałam jeszcze papryczkę jalapeno, odrobinę oliwy, miodu.

Najlepiej jeśli ugotowany makaron również odrobinę doprawicie tak, aby wegetariańskie spring rollsy nabrały więcej smaku (np. sosem sojowym, pastą z chili itp.). Dobrym pomysłem będzie też, jeśli bataty upieczecie w aromatycznych przyprawach tak, aby wzbogacić smak tych zawijasów.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz