Bez glutenu, Fit/lekkie, Słodkości

Wegańskie gofry czekoladowe (GF)

17 września 2018

Gofry? Ja kocham gofry! Takie, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia jeszcze bardziej! A te, które dla Was dziś mam są absolutnie warte wypróbowania. Miękkie w środku, z wierzchu chrupiące. Z dodatkiem wegańskiego karmelu czy owoców smakują wybornie. Jeśli zachowacie je przez 2-3 dni wystarczy wrzucić na chwilę do rozgrzanego piekarnika lub na 30 sekund do mikrofalówki, a odzyskają pulchność i będą smakować jak świeże. Serio!

Z przygotowaniem ich nie miałam praktycznie problemu, ale ja lubię kombinować i w tych gofrach znajdziecie sojową odżywkę o smaku czekolady – dzięki niej gofry są jeszcze bardziej sycące. Jeśli jednak nie korzystacie z tego typu dodatków to zastąpcie ją odrobiną kakao oraz np. cukru/syropu z agawy. Odżywka białkowa ma to do siebie, że jest lekko słodka więc ja do gofrów nie dodawałam cukru. Wyszły delikatnie słodkie, ale w połączeniu z bananem i borówkami były super.

Wegańskie gofry czekoladowe są też bezglutenowe – użyłam mąki gryczanej, tak więc z powodzeniem mogą je jeść osoby na diecie bezglutenowej. Sami się przekonajcie.

Składniki na 6 wegańskich gofrów:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 50 g odżywki sojowej o smaku czekoladowym
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka sojowego/ryżowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Wszystkie składniki najlepiej ze sobą zmiksować – olej kokosowy powinien być zupełnie ciekły – jeśli jest twardy to rozpuśćcie go na ogniu i po ostudzeniu dodajcie do masy. Gofrownicę mocno nagrzewamy i przed każdą porcją gofrów delikatnie natłuszczamy – ja używam do tego silikonowego pędzelka. Gofry pieczemy na najwyższym programie gofrownicy ok. 4-5 minut – musicie wyczuć i pamiętajcie – jak z naleśnikami! Pierwsze nie zawsze się udają.

Gofry powinny same odchodzić od maszyny – studzimy je i podajemy z ulubionymi składnikami. Jeśli szukacie przepisu na wegański karmel zajrzyjcie tu: przepis na wegański karmel.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz