Słodkości

Tort bezowy z owocami

26 maja 2016

Tort bezowy z owocami i kremem kawowym możecie przygotować dla Waszych Mam z okazji ich dzisiejszego święta. Płaty tortu bezowego upiekłam bez żadnych dodatków (często można spotkać się np. z pokruszonymi pistacjami, suszonymi malinami i innymi dodatkami) – ja postawiłam na klasyczny przepis, który opiera się tylko na białkach i cukrze. Mam to szczęście, że beza nigdy mi nie opada, nie piekę jej co prawda tak długo, jak moje koleżanki (wiem, że suszą bezy po 2-3 godziny), a i tak jest krucha. Nie wiem czy to kwestia dobrego piekarnika czy może moje nie tak dokładne kubki smakowe, ale jest dobra.

Jeśli chodzi o krem do tortu bezowego – możecie przygotować taki, na jaki macie ochotę – cytrynowy (np. lemon curd), czekoladowy czy np. jak ja – kawowy. Krem powinien przełamać słodki smak bezy, podobnie jak owoce, nie chcemy przecież zasłodzić naszych Mam!:) Oddzielajcie białka od żółtek i pieczcie bezy 🙂 To brzmi prawie tak jak “keep calm and bake cake”.

Składniki na płaty bezowe:

  • 4 białka
  • 250g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

tort bezowy (1 of 1)-2

Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie, ciągle miksując, dodajemy do nich po łyżce cukru tak, aby masa dobrze się wymieszała. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet, który zapewni kruchość bezie. Bezę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na 2-3 okręgi. Wstawiamy do rozgrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika, od razu zmniejszając temperaturę do 120-100 stopni. Tort bezowy pieczemy ok 90 – 120 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, bezę zostawiamy w środku do ostygnięcia.

Składniki na krem kawowy:

  • 100g mascarpone
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100ml ostudzonego espresso

tort bezowy (1 of 1)-4

Śmietanę kremówkę ubijamy, uważając, aby jej nie przebić (w momencie, kiedy będzie sztywna przestajemy ubijać). Mascarpone mieszamy z cukrem, kawą rozpuszczalną oraz espresso. Mieszamy drewnianą łyżką razem ze śmietaną.

tort bezowy (1 of 1)-8

Masę nakładamy na upieczone bezy, przekładając je owocami (u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, winogrona). Dodatkowo tort bezowy z owocami możemy posypać kawą/kakao.

Przechowujemy w lodówce. PODAJEMY MAMIE Z UŚMIECHEM.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz