Tarta z cukinią i pomidorami jest pyszna:) Słodkie, pomarańczowe pomidorki, które są delikatnie podduszone w kremowym farszu tarty. Cukinia mięknie pod wpływem ciepła piekarnika, a spód idealnie chrupie, bo jest bardzo maślany i dobrze wypieczony.
Do tarty możecie dodać inne pomidory- np. malinowe czy koktajlowe, które oprócz smaku, wzbogacą tartę kolorystycznie:)
Składniki na kruchy spód:
- 250g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na farsz:
- 250ml śmietany 18%
- 4 jajka
- 1 cukinia
- 50g sera feta
- pomidory
- sól, pieprz
Masło rozgniatamy z mąką, żółtkiem, wodą i solą. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, pod wpływem ciepła naszych dłoni masło się roztopi i złączy wszystkie składniki. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykładamy nim formę do tarty, wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie nakłuwamy je widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aby spód i boki się zarumieniły (ja nie obciążałam spodu).
Śmietanę mieszamy z jajkami, rozkruszoną fetą solą i pieprzem. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cukinii i pomidorków, zalewamy masą jajeczną. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (wierzch musi się ściąć).
Moja tarta była miejscami mokra po wyjęciu, jednak po ostygnięciu woda się wchłonęła i mogłam ją pokroić bez przeszkód:)
1 komentarz
Myślę, ze woda mogła wyparować z cukinii która ma jej dużo. Ja do takich przepisów (pizz z cukinią, tarty, ciasto francuskie itp) zawsze najpierw podsmażam cukinię – puszcza wtedy wodę i można ją odcedzić 🙂 przepis super, na pewno wypróbuje!