Obiady

Szparagi z jajkiem w koszulce

16 maja 2016

Szparagi z jajkiem w koszulce – majowy must have! 🙂 Maj to miesiąc w którym pojawiają się nasze ulubione warzywa, takie jak np. szparagi czy botwinka, na targach jest też rabarbar – pełen urodzaj! Sezon na szparagi jest bardzo krótki, trwa zaledwie kilka tygodni, ich cena też niestety nie jest najmniejsza – za kilogram tych zielonych łodyg zapłacimy ok. 12 zł. Są niskokaloryczne, lekkostrawne, szparagi z jajkiem w koszulce stanowią doskonały posiłek. Jeśli przygotujecie do nich sos holenderski, jak ja to będziecie jeszcze bardziej zadowoleni, obiecuję! 🙂 Jako że ja szparagi jadłam na śniadanie to skorzystałam jeszcze z dodatku pieczywa pełnoziarnistego, żeby zmaksymalizować sytość posiłku 🙂

Nie poradzę Wam, jak idealnie przygotować jajko w koszulce – czasami udaje mi się bezbłędni, a bywa też tak, jak dziś… 🙂 Próbowałam z trzema jajkami i za każdym razem nie było to bliskie ideałowi, no cóż. W tym przypadku wszystko wynagrodzi wam smak – serio! 🙂

Szparagi najlepiej jest gotować na parze, grillować lub gotować w wodzie ok. 3-4 minut. Muszą być jędrne, nie rozgotujcie ich, bo stracą kolor i właściwości odżywcze!

Inspiracja: blog Kwestia smaku.

Składniki:

Szparagi myjemy, łamiemy ich końce (białe, grube), gotujemy na parze lub w wodzie kilka minut (ok. 3-5). Następnie przecinamy je na pół. W garnku gotujemy wodę, wlewamy do niej ocet, jajka wbijamy do filiżanki, w garnku robimy wir za pomocą łyżeczki, do środka wlewamy jajko, gotujemy je tak kilka minut, mieszając w wodzie, aby całe pokryło się białkiem. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Na pieczywie (można posmarować odrobiną sosu holenderskiego) układamy szparagi, następnie kładziemy jajko, wszystko polewamy sosem holenderskim, posypujemy szczypiorkiem. Możemy doprawić do smaku solą i pieprzem przed samym podaniem. Podajemy na ciepło np. z grillowaną bagietką.

 

szparagi z jajkiem w koszulce 3

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Jud 17 maja 2016 at 15:48

    klasyczne połączenie, w takiej postaci szparagi lubię najbardziej 🙂

    • Reply pees 18 maja 2016 at 08:03

      Dokładnie tak 🙂 Proste, ale jakie pyszne!

    Zostaw komentarz