Sos pomidorowy.
Świetny do posmarowania pizzy, pasuje też do makaronu na szybko.
Może być inspiracją do stworzenia smacznej zupy pomidorowej.
Ja jednak wykorzystuje go głównie do pizzy.
Jak zrobić taki sos?
Potrzeba tylko kilku świeżych składników, kilka listków ziół,
przyprawy i już!:)
To naprawdę proste, a jakie smaczne!
No i mamy pewność, że składniki są świeże,
nie dodajemy tu żadnych polepszaczy smaku, żadnych zagęstników.
Jeśli będziecie mieć ochotę przygotować go jesienią czy zimą
skorzystajcie z pomidorów w puszce!
Jeśli chcecie do sosu do pizzy możecie dodać także tymianek,
oregano lub inne zioła, a także więcej czosnku.
Jeśli sos ma być rzadszy dodajcie trochę wody.
Składniki na sos pomidorowy do pizzy:
- 4 świeże, duże pomidory (ew. puszka pomidorów)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka ze szczypiorkiem
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Pomidory sparzamy (zalewamy je wrzątkiem, następnie przelewamy zimną wodą i zdejmujemy dokładnie całą skórkę).
Cebulę i dymkę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Pomidory kroimy w kawałki, podsmażamy je na oleju, dodajemy cebulę, dymkę oraz czosnek. Bazylię drobno siekamy. Gdy pomidory zmiękną dodajemy do nich bazylię. Wszystko blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3 komentarze
Uwielbiam takie smakołyki 🙂
I to jest prawdziwy sos pomidorowy! 🙂
Zrobiłam, wyszedł bardzo aromatyczny. Do powtórzenia 🙂