Sernik z jagodami- to smakuje tak dobrze jak brzmi:)
Na czekoladowym spodzie, z chrupką warstwą bezy na wierzchu.
Całe mnóstwo jagód! Co dobrze widać:)
Sernik jest kremowy, delikatnie słodki od jagód, spód to strzał w dziesiątkę.
Przepis znalazłam u Kasi- KLIK i lekko go zmodyfikowałam.
Sernik jest absolutnie pyszny i do powtórzenia!
Składniki na czekoladowy spód:
- 100g gorzkiej czekolady
- 65g masła
- 20g cukru
- 45g mąki
- 1 jajko
Masło i czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dodajemy cukier i mieszamy aż masa się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszamy z robełtanym jajkiem i mąką. Masę wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Odstawiamy.
Składniki na sernik:
- 800g twarogu sernikowego
- 250g mascarpone
- 8 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 duże jajka
- 100ml kremówki (36%)
- dodatkowo: 500g jagód
Wszystkie składniki na sernik miksujemy razem. Wylewamy na podpieczony spód czekoladowy, na wierzch wysypujemy jagody. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach.
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wykładamy ja na sernik i podpiekamy jeszcze ok. 15 minut w 180 stopniach. Gdy sernik ostygnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin.
8 komentarzy
mmmm…. musi być pyszny!
ale pysznie wyglądający serniczek 🙂
Sernik zrobiłam, prezentuje się i smakuje po królewsku. Wykonanie wbrew pozorom bardzo proste. Szczerze polecam!!!
Cieszę się bardzo! 🙂 Sernik jest fantastyczny i mimo że wymaga odrobiny pracy, to efekt wszystko wynagrodzi! Pozdrawiam:) P.
apetyczny czy nadaje sie do niego twarog z wiaderka?
Jak najbardziej 🙂 Sernik będzie jeszcze bardziej kremowy! Pozdrawiam 🙂
jaka jest średnica formy do pieczenia??
Średnica to 24cm 🙂 Powodzenia!