Jestem fanką scones- te małe bułeczki
są tak proste w przygotowaniu, wystarczy chwila i możemy cieszyć się świeżym pieczywem.
Czy na słodko czy wytrawnie,
na zimno czy na ciepło– zależy od Was.
Idealne na imprezę- wystarczy podać je z deską serów
czy wędlin i goście na pewno będą zadowoleni:)
To przesmaczna przekąska!
Na blogu są już dwie propozycje na scones- jedne z rodzynkami KLIK,
drugie również na słodko ale pełnoziarniste KLIK.
Teraz przyszedł czas na wytrawne, z mocno wyczuwalnymi oliwkami
i suszonymi pomidorami.
No mówię Wam, niebo w gębie!:)
Składniki:
- 400g mąki pełnoziarnistej pszennej (możecie użyć zwykłej pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- /2 łyżeczki soli
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 150ml mleka
- 5 suszonych pomidorów
- 10 zielonych oliwek
- szczypta pieprzu
Jajka rozbijamy razem z mlekiem.
Suche składniki łączymy w misce, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka oraz masło. Oliwki i pomidory drobno siekamy. Zagniatamy ciasto.
Wykładamy je na blat, rozwałkowujemy kieliszkiem z zaostrzoną krawędzią wycinamy kółka- ważne jest, żeby bułeczki się zassały- usłyszmy wyraźny świst powietrza.
Scones przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy pozostałą ilością mleka i jajek.
Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu:
9 komentarzy
ja też uwielbiam scones, najbardziej z bakaliami, ale twoje z pomidorami i oliwkami koniecznie wypróbuję 🙂
Wyglądają świetnie!
Ach, uwielbiam scones!Cudne!
To takie małe smakowite kąski 🙂
ojej… koniecznie muszę przetestować…:)
O, takiej wersji nie znałam, do wypróbowania 🙂
Dzisiaj zrobiłam! Tempo znikania upieczonych scones było naprawdę imponujące. Przepyszna przekąska :))
A maslo gdzie uzyc?
Suche składniki łączymy w misce, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka oraz masło.
Już dopisałam:)