Przekąski i przystawki

Scones (przekąski na imprezę na ciepło i zimno)

16 kwietnia 2013

Jestem fanką scones- te małe bułeczki
są tak proste w przygotowaniu, wystarczy chwila i możemy cieszyć się świeżym pieczywem.
Czy na słodko czy wytrawnie,
na zimno czy na ciepło– zależy od Was.
Idealne na imprezę- wystarczy podać je z deską serów
czy wędlin i goście na pewno będą zadowoleni:)
To przesmaczna przekąska!

Na blogu są już dwie propozycje na scones- jedne z rodzynkami KLIK,
drugie również na słodko ale pełnoziarniste KLIK.
Teraz przyszedł czas na wytrawne, z mocno wyczuwalnymi oliwkami
i suszonymi pomidorami.
No mówię Wam, niebo w gębie!:)

Składniki:

  • 400g mąki pełnoziarnistej pszennej (możecie użyć zwykłej pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • /2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 zielonych oliwek 
  • szczypta pieprzu 


Jajka rozbijamy razem z mlekiem.

Suche składniki łączymy w misce, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka oraz masło. Oliwki i pomidory drobno siekamy. Zagniatamy ciasto.
Wykładamy je na blat, rozwałkowujemy kieliszkiem z zaostrzoną krawędzią wycinamy kółka- ważne jest, żeby bułeczki się zassały- usłyszmy wyraźny świst powietrza. 
Scones przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, z wierzchu smarujemy pozostałą ilością mleka i jajek.
Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni.
Po upieczeniu:

 

Przeczytaj również

9 komentarzy

  • Reply wizart 17 kwietnia 2013 at 00:24

    ja też uwielbiam scones, najbardziej z bakaliami, ale twoje z pomidorami i oliwkami koniecznie wypróbuję 🙂

  • Reply Inspirowane Smakiem 17 kwietnia 2013 at 04:25

    Wyglądają świetnie!

  • Reply Droczilka 17 kwietnia 2013 at 05:59

    Ach, uwielbiam scones!Cudne!

  • Reply Anonymous 17 kwietnia 2013 at 17:10

    To takie małe smakowite kąski 🙂

  • Reply Kam cia 17 kwietnia 2013 at 18:16

    ojej… koniecznie muszę przetestować…:)

  • Reply Kuchnia Na Obcasach 17 kwietnia 2013 at 18:47

    O, takiej wersji nie znałam, do wypróbowania 🙂

  • Reply J. 21 kwietnia 2013 at 20:23

    Dzisiaj zrobiłam! Tempo znikania upieczonych scones było naprawdę imponujące. Przepyszna przekąska :))

  • Reply ja 1 kwietnia 2014 at 13:00

    A maslo gdzie uzyc?

    • Reply pees 1 kwietnia 2014 at 13:02

      Suche składniki łączymy w misce, dodajemy 2/3 mieszaniny jajek i mleka oraz masło.
      Już dopisałam:)

    Zostaw komentarz