Sałatka ze szparagami i wołowiną – moja propozycja na niedzielną kolację. Kruche szparagi, miękkie młode ziemniaki, idealnie soczysta wołowina, a to wszystko w towarzystwie aromatycznej mięty i pysznego szpinaku. Taką sałatkę możecie przygotować w kilka chwil, korzystając głównie z tego, co macie pod ręką, a o tej porze roku pod ręką macie całkiem sporo 🙂
Jeśli chcecie zrobić wersję wegetariańską pomińcie wołowinę, sos przygotujcie np. z kaparami, a zamiast parmezanu dodajcie grillowane tofu. Oczywiście, jeśli skupicie się tylko na szparagach, młodych ziemniaczkach i mięcie również będzie pysznie. Sos z anchois, który przygotowałam jest bardzo prosty, a jednocześnie niesamowicie pasuje do wołowiny i lekko słodkich szparagów. Ta sałatka ze szparagami i wołowiną warta jest spróbowania, serio!
Składniki:
- 5 młodych ziemniaków
- 1/2 pęczka szparagów
- 1 garść mięty
- 1 garść rukwi wodnej
- 1 garść bazylii tajskiej
- 1 garść roszponki
- 1 garść szpinaku
- 2 fileciki anchois
- 80 ml oliwy
- wołowina, ok. 200 g stek wołowy
- pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 100 ml czerwonego, wytrawnego, wina
- parmezan
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie (nie obieramy ich), gdy będą miękkie, odcedzamy i studzimy. Masło roztapiamy na patelni, smażymy na nim wołowinę, podlewamy ją winem. Smażymy z obu stron po ok. 2-3 minut (średnio wysmażone mięso). Następnie wołowinę zdejmujemy z patelni, odstawiamy, aby odpoczęła. Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych, zdrewniałych, końcówek, kroimy i podsmażamy na patelni z pozostałościami sosu po mięsie. Po kilku minutach zdejmujemy z patelni (mają być nadal chrupiące). Roszponkę mieszamy ze szpinakiem, bazylią, rukwią i miętą, dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w paski mięso, szparagi i ziemniaczki. Anchois drobno siekamy, dodajemy oliwę i mieszamy. Sałatkę ze szparagami i wołowiną doprawiamy pieprzem, dodajemy parmezan i sos z anchois.
Jeśli pominiecie anchois na rzecz kaparów to może będziecie musieli użyć odrobiny soli – proponuję posolić mięso po jego podsmażeniu, będzie pysznie! W wersji bezmięsnej szparagi podsmażcie na odrobinie oliwy, a wino nalejcie do kieliszków!
Brak komentarzy