Sałatka z wędzonym kurczakiem, winogronami, pomidorkami koktajlowymi oraz orzechami – pyszna propozycja, którą uzupełnia sos czosnkowy lub np. oliwa z oliwek i winegret. Świetnie sprawdzi się w roli lunchu do pracy (z pominięciem dipu czosnkowego…) lub np. latem, jako dodatek do grilla. Myślałam też na dodatkiem w postaci kawałków gruszki czy jabłka – obok winogron stanowiły by świetny, nieco jesienny, akcent. Plus: słodki dodatek obok wędzonego kurczaka i pomidorów to dobry pomysł – podkreśla on smak potrawy.
Na zdjęciach nie zobaczycie czosnkowego dipu, bo nakłada się go przed samym podaniem tak, aby sałaty nie zwiędły, dodatkowo: nie każdy go lubi więc bezpieczniejszą opcją jest np. oliwa, sok z cytryny i odrobina miodu, do tego kropelka tabasco. Pikantny dodatek też będzie pasował!
Nie podałam dokładnych ilości składników, bo tak naprawdę to zależy od Was – kombinujcie!
- wędzona pierś z kurczaka
- winogrona
- pomidorki koktajlowe
- orzechy nerkowca
- mix sałat
- opcjonalnie: sos czosnkowy/oliwa
Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, sałaty myjemy i osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Winogrona oraz pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy dodajemy w całości lub kruszymy. Podajemy z oliwą/sosem czosnkowym.
Brak komentarzy