Fit/lekkie, Przekąski i przystawki

Sałatka z pomidorami i orzechami

6 lipca 2019

Sałatka z pomidorami i orzechami absolutny hit na letnim stole. Połączenie znane i lubiane, uzupełnione o garść orzechów ziemnych i sok z limonki. Naprawdę, ten przepis nie ma sobie równych na stole. Sałatka może stanowić obiad sam w sobie, ale równie dobrze pasuje do grillowanych mięs czy czosnkowego pieczywa, które możecie do niej zaserwować.

Pomidory w połączeniu z dymką oraz prażoną cebulką nabierają wielu wymiarów – struktura tej sałatki naprawdę jest ciekawa i warta spróbowania. Coś chrupie, pomidory rozpływają się w ustach, a kwaśna limonka tylko dodaje smaku. Jeśli jesteście fanami pomidorów, to przygotujcie podwójną porcję. Smacznego!

Składniki na 4 porcje

  • 6 pomidorów malinowych
  • 3 dymki
  • 1 limonka
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • prażona cebulka
  • 4-5 łyżek orzeszków ziemnych (mogą być solone – wtedy pomijamy sól)
  • ew. szczypta soli

Dymkę drobno siekamy, zalewamy sokiem z limonki, odstawiamy. Pomidory kroimy na mniejsze części. Oliwę mieszamy z sosem sojowym i odrobiną pieprzu. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy orzechy do zrumienienia, następnie kruszymy je (najwygodniej w moździerzu lub np. wałkiem). Liście bazylii odrywamy od gałązek, myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki mieszamy razem, podajemy z dobrym pieczywem na zimno.

Sałatka z pomidorami i orzechami może puścić nieco wody – odlejcie ją przed podaniem. Smacznego!

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz