Fit/lekkie

Sałatka wiosenna z rukolą

29 marca 2016

Sałatka wiosenna z cukinią to prawdziwy oddech dla naszych objedzonych żołądków. Po tych wszystkich wielkanocnych sałatkach z majonezem, po tych mięsach i mazurkach przyda się coś lekkiego. Do przygotowania sałatki użyłam zarówno warzyw, jak i owoców – postawiłam na winogrona i jabłka, przygotowałam pikantny dressing pomarańczowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak, który otrzymacie zachwyci! Sałatkę zabrałam ze sobą na obiad do przyjaciół – podaliśmy ją razem z żółtym curry i ryżem – całość bardzo smaczna.

Myślę, że zamiast pomarańczowo- kokosowego dressingu możecie zrobić klasyczny np. miód+oliwa+ocet balsamiczny+cytryna. Tak przygotowany sos będzie równie świetnie pasować do pozostałych składników, jak pomarańcza i kokos, które nadały mojej sałatce niecodziennego charakteru.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • roszponka
  • rukola
  • 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout lub curry
  • garść winogron
  • 1 jabłko
  • 4 łodygi selera naciowego
  • pomidorki koktajlowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (ja używam tego zapachowego)
  • 1-1.5 cm papryczki chili
  • sól, pieprz
  • świeże listki szałwii

Cukinię kroimy w plastry lub półksiężyce, obsypujemy przyprawą Ras el hanout lub curry – grillujemy. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, winogrona myjemy. Seler naciowy i cebulę siekamy w plasterki. Z pomarańczy ścieramy skórkę, wyciskamy z niej sok, dodajemy do niego olej kokosowy, odrobinę soli, pieprzu oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Sałatkę z cukinią polewamy przygotowanym dressingiem pomarańczowym, dodajemy świeżą szałwię.

rsz_sałatka_z_cukinia_1_of_1-3

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz