Sałatka wiosenna z cukinią to prawdziwy oddech dla naszych objedzonych żołądków. Po tych wszystkich wielkanocnych sałatkach z majonezem, po tych mięsach i mazurkach przyda się coś lekkiego. Do przygotowania sałatki użyłam zarówno warzyw, jak i owoców – postawiłam na winogrona i jabłka, przygotowałam pikantny dressing pomarańczowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a smak, który otrzymacie zachwyci! Sałatkę zabrałam ze sobą na obiad do przyjaciół – podaliśmy ją razem z żółtym curry i ryżem – całość bardzo smaczna.
Myślę, że zamiast pomarańczowo- kokosowego dressingu możecie zrobić klasyczny np. miód+oliwa+ocet balsamiczny+cytryna. Tak przygotowany sos będzie równie świetnie pasować do pozostałych składników, jak pomarańcza i kokos, które nadały mojej sałatce niecodziennego charakteru.
Składniki:
- 1 cukinia
- roszponka
- rukola
- 1 łyżeczka przyprawy Ras el hanout lub curry
- garść winogron
- 1 jabłko
- 4 łodygi selera naciowego
- pomidorki koktajlowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (ja używam tego zapachowego)
- 1-1.5 cm papryczki chili
- sól, pieprz
- świeże listki szałwii
Cukinię kroimy w plastry lub półksiężyce, obsypujemy przyprawą Ras el hanout lub curry – grillujemy. Jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, winogrona myjemy. Seler naciowy i cebulę siekamy w plasterki. Z pomarańczy ścieramy skórkę, wyciskamy z niej sok, dodajemy do niego olej kokosowy, odrobinę soli, pieprzu oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Sałatkę z cukinią polewamy przygotowanym dressingiem pomarańczowym, dodajemy świeżą szałwię.
Brak komentarzy