Sosy i dodatki

Purée z batatów

4 października 2016

Purée z batatów może zastąpić zwykłe, ugotowane, ziemniaki czy inne dodatki z którymi zjadacie ulubione mięso. Jest aksamitne, niezwykle smaczne – lekko słodkie i słone, dzięki dodatkowi parmezanu jego smak jest jeszcze bogatszy. Bataty to słodkie ziemniaki, popularne są frytki, które można z nich przyrządzić i którymi ja sama lubię się zajadać. Piekę je w piekarniku pocięte na cienkie paski, można je zjeść z ketchupem, serem feta lub innymi dodatkami. Dziś natomiast bataty zblendowałam na gładki krem. Podałam je z pieczoną karkówką i blanszowanym szpinakiem. Było pysznie!

Koniecznie wypróbujcie tego przepisu, jeśli jeszcze nie próbowaliście batatów w tej postaci. Jeśli lubicie te słodkie ziemniaki to powinniście być zachwyceni.

Składniki:

  • 3 duże bataty
  • 1 łyżka masła/oliwy
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • parmezan

Bataty obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odsączamy z wody, dodajemy masło, blendujemy na gładki krem, ew. możecie użyć tłuczka do ziemniaków. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, słodką papryką. Przed samym podaniem ścieramy na wierzch parmezan (dobrze, żeby purée było jeszcze ciepłe i ser miał szansę się trochę roztopić). Podajemy do ulubionych mięs, pieczonych warzyw.

 

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Jud 6 października 2016 at 14:44

    Zazwyczaj kroję na kawałki i robię na parze, a puree w sumie nie próbowałam 🙂

  • Zostaw komentarz