Obiady

Pulpety w sosie koperkowym (pulpeciki)

17 sierpnia 2013

pulpety w sosie koperkowym 2

Lubicie pulpety/klopsiki? Ja bardzo rzadko je jem, zazwyczaj są po prostu smażone w panierce, ostatnio natomiast przypomniałam sobie o tym klasyku!:) Pulpety w sosie koperkowym- prawda, że to przesmaczna propozycja na obiad?

Mięso mielone jest wdzięcznym tematem, możemy z niego przygotować najróżniejsze pulpety czy to z cebulą czy z marchewką i ryżem. Dzieci bardzo lubią takie mięsne klopsiki. 

Pamiętam dobrze smak tego sosu koperkowego z dzieciństwa. Tak jak mama i babcia, pulpety podaję zawsze z buraczkami <3 Mniam!

Składniki na 2 porcje (po 5 pulpecików):

  • 250g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 szklanki rosołu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sos koperkowy (z tego przepisu KLIK)

Cebulę siekamy bardzo drobno, dodajemy ją do mięsa. Wbijamy jajko i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety do zrumienienia z dwóch stron.

Klopsiki przekładamy do garnuszka, zalewamy je rosołem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Do sosu koperkowego dodajemy mąkę ziemniaczaną, dolewamy 0.5 szklanki gorącego rosołu. Całość mieszamy i wylewamy do gotujących się pulpetów. Gdy sos zacznie gęstnieć obiad jest gotowy. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz