Słodkości

Przepis na sernik (na krakersach, z orzechami)

7 października 2015

sernik z maslem orzechowym (1 of 1)-4

Przepis na sernik na spodzie ze słonych krakersów z polewą z masła orzechowego – ja zdaję sobie sprawę z tego, jak to brzmi… 🙂 Słony spód świetnie podkreśla słodycz masy serowej, szczerze powiem, że na wierzchu mogłaby się znaleźć jeszcze odrobina czekolady, która uzupełniła by brakujący element goryczy i słodkości zarazem.

Ja do serników mam szczęście, albo rękę – jak wolicie. Chyba nigdy żaden mi nie opadł, a i z pękaniem nie mam problemu. Póki co…
Do serników przeważnie wykorzystuję twaróg odtłuszczony, lekki. Oczywiście, jeśli macie pod ręką taki swojski to on będzie najlepszym wyborem! Nie patrzcie na zawartość tłuszczu, mam Wam po prostu smakować.

Składniki:

  • 750g twarogu lekkiego
  • 1 mały kubeczek jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  1. Na spód: krakersy solone (1/2 dużego opakowania), 2 łyżki masła orzechowego, 100g masła
  2. Na wierzch: masło orzechowe, orzechy

Krakersy kruszymy na mąkę, masło roztapiamy z masłem orzechowym, dodajemy do masy krakersy. Mieszamy wszystko dokładnie, masą wykładamy spód tortownicy. Schładzamy go ok. 15 minut. Twaróg blendujemy na gładką masę, dodajemy do niego jogurt oraz jajka. Wlewamy także olej i ciągle miksując dosypujemy cukier oraz mąkę. Tak powstałą masę serową wylewamy na spód, sernik na krakersach pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach (wierzch sernika ma być ścięty). Gdy sernik po wyjęciu lekko ostygnie jego wierzch smarujemy masłem orzechowym, posypujemy orzechami.

sernik z maslem orzechowym (1 of 1)-3 sernik z maslem orzechowym (1 of 1)

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply Aga 15 lutego 2020 at 19:17

    1. Duże opakowanie krakersów to jak duże opakowanie? 😀
    2. Czy pokruszone krakersy dodaje Pani do ciepłego masła czy jak już ostygnie?
    3.czy jajka dodaje Pani całe czy jednak lepiej dodać osobno żółtka i ubite białka?
    Pozdrawiam 😉

    • Reply Paulina Hofman 18 lutego 2020 at 08:44

      Cześć Aga 🙂
      Krakersy – 180g będzie ok.
      Masło zawsze lekko studzę, ale nie jest to konieczne. Ja dodaję całe jajka, ale jeśli obawiasz się o sernik to ubij białka, pamiętaj jednak, że potem może on nieco opaść.
      Mam nadzieję, że pomogłam 🙂 Ściskam!

  • Reply Ania Mosiek 9 maja 2020 at 00:23

    Sernik wyszedl mi wysmienity jak pani wspominala trzeba miec dryg I czuc to Co sie robi I mi wyszedl idealny I pyszny przede wszystkim

  • Reply Ania Mosiek 9 maja 2020 at 00:24

    Sernik wyszedl mi pyszny polecam pani przepis coś pysznego naprawde

  • Zostaw komentarz