Obiady

Pizza domowa

22 kwietnia 2015

pizza-3 (1)

Pizza domowa różni się od takiej, którą zamawiamy we włoskiej restauracji (przynajmniej u mnie). Nie jest tak cienka, ale to nie znaczy, że jest zła! 🙂 Ja czasami mam ochotę na taką grubszą, nie mówię tu o typowo amerykańskim cieście – puszystym i bardzo wyrośniętym, bo kto by zjadł jej końce?:> Taka, którą ja przygotowuję, możecie z łatwością zrobić na zwykłej blaszce, nie potrzebujecie do tego kamienia. Ja póki co nie zdecydowałam się na jego zakup, może przez to, że pizzę jadam rzadko, nie mam cierpliwości do jej przygotowywania w domu więc kuszę się na taką z grzybami i sosem śmietanowym w Mące i Wodzie 🙂

Pizza jest bardzo krucha, Asia, która ją u mnie podjadała zwróciła na to uwagę 🙂 Chrupiąca, cienka, naprawdę smaczna. Dobrze wypieczona na pewno Wam zasmakuje.

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1.5 szklanki letniej wody
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła prowansalskie/oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1.5 łyżeczki soli

Mąkę przesiewamy do głębokiego naczynia, robimy w niej wgłębienie, do środka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy 0.5 szklanki letniej wody, zasypujemy mąką. Odstawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy ciasto, możemy podsypać mąką w razie potrzeby. Odstawiamy je ponownie, na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Ciasto rozwałkowujemy, podsypujemy mąką tak, aby można było je przenieść ze stolnicy na blachę. Na wierzchu rozsmarowujemy sos pomidorowy do pizzy, posypujemy serem, układamy ulubione dodatki. Pieczemy w nagrzanym (!) do 200 stopni piekarniku ok. 15 minut. Jeśli lubicie dużo sera to posypcie nim wierzch pizzy przed samym końcem pieczenia.

Przepis na sos pomidorowy jest bardzo prosty i wzbogaci smak Waszej pizzy!:)

pizza (1)

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz