Słodkości

Pieczone jabłka

29 października 2014

pieczone jabłka-2Pieczone jabłka z żurawiną, migdałami i rodzynkami. Z odrobiną miodu. Pyszne, cudownie miękkie i rozpływające się w ustach. Teraz, na chłodne wieczory jak znalazł. Wyobraźcie sobie tylko: siadacie w fotelu, przykrywacie się kocem i pałaszujecie takie ciepłe, słodziutkie jabłka. No, oglądacie też jakiś film, niekoniecznie romantyczny, aczkolwiek najlepiej by było:)

Jeśli macie ochotę spróbujcie dolać do farszu odrobinę rumu czy innego alkoholu. Wzbogaci smak i aromat będzie nieziemski! Planowałam dodać też daktyle lub śliwki, ale stwierdziłam, że żurawina to i tak dużo.

Jeśli wybierzecie słodkie jabłka to możliwe, że nie będziecie musieli już ich dosładzać. Ja natomiast na Waszym miejscu wybrałabym te kwaśne:)

Jeśli boicie się, że jabłka się przypalą to na dno naczynia, w którym będziecie piec jabłka nalejcie odrobinę wody.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 łyżki żurawiny ze słoiczka (babcinej!)
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • miód
  • cynamon

Delikatnie wycinamy wierzch jabłek, wydrążamy ze środka miąższ, uważając, aby nie zniszczyć przy tym skórki. Wydrążony miąższ siekamy, mieszamy z żurawiną, migdałami i rodzynkami, ewentualnie dosładzamy miodem. Przyprawiamy cynamonem, faszerujemy owoce, przykrywamy odciętym kawałkiem. Jabłka pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 30-40 minut w 180 stopniach (zależy od wielkości owoców).

pieczone jabłka

Przeczytaj również

3 komentarze

  • Reply Aneta Brzeziński 29 października 2014 at 15:26

  • Reply Moja Mała Kuchnia - Blog kulinarny 29 października 2014 at 19:11

    bardzo lubię 🙂

  • Reply Najlepsze Jedzenie w Giżycku 1 listopada 2014 at 16:48

    Yyaami 🙂

  • Zostaw komentarz