Sosy i dodatki

Pieczone buraki

23 kwietnia 2014

pieczone buraki-3Pieczone buraki- mam nadzieję, że lubicie je tak samo jak ja!:) Oczywiście surowe do soku są równie dobre, jednak takie pieczone w folii aluminiowej nabierają zupełnie innego charakteru. Są bardziej aromatyczne, miękkie.

Świetne do sałatki, na kanapkę czy przekąskę.

Ja podałam je z orzechami, miodem i serkiem kozim. Obiecuję, że jeśli spróbujecie buraków podanych w ten sposób to się w nich zakochacie! Najważniejsze jest to, aby były one dobrze upieczone- niech będą mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dobrym wyborem jest też wyrazisty miód, który podkreśli słodycz buraka.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 buraki (średnie)
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • szczypta soli
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 serek kozi (ok. 150g)
  • świeża mięta

Buraki myjemy, owijamy w folię aluminiową, skrapiamy je odrobiną oliwy i posypujemy szczyptą soli. Zawijamy szczelnie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 2 godzin (jeśli buraki są duże można wydłużyć czas pieczenia). Po wyjęciu buraków delikatnie wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry, posypujemy posiekanymi orzechami, dodajemy ser. Całość polewamy miodem. Dekorujemy świeżą miętą.

pieczone buraki-2

Przeczytaj również

4 komentarze

  • Reply Michał 23 kwietnia 2014 at 07:24

    Uwielbiam pieczone buraki. Ostrzegam – ten kto spróbuje powyższego przepisu zakocha się w nich. No chyba, że nie lubi serka koziego, ale można go zamienić na inni i też będzie pyszne.

  • Reply Aneta Policha 27 listopada 2014 at 02:15

    napewno sa swietne!
    lubie drobno krojone z orzechami i cranberries

  • Reply Moja Mała Kuchnia - Blog kulinarny 27 listopada 2014 at 21:14

    u mnie też dzisiaj królują buraki <3

  • Reply Magda 10 maja 2016 at 17:23

    Rozsmakowalam sie w tym daniu. Polecam jako danie wykwintne

  • Zostaw komentarz