Pieczona pierś z indyka to hit ostatnich dni!:) Gdy ją piekłam nie wiedziałam do końca czy sposób doprawienia i pieczenia jest dobry. Bałam się, że mięso będzie przesuszone i bez smaku. Niestety nie posiłkowałam się żadnym przepisem i wszystko robiłam ‘na oko’. Ku mojemu zaskoczeniu pierś z indyka wyszła niesamowicie soczysta! Mięso nie wysuszyło się za bardzo, a tymianek i miód to para idealna!
Oczywiście przepis możecie zastosować do innego typu mięsa: np. piersi z kurczaka czy schabu. Dobrym dodatkiem byłby ciemny sos pieczeniowy lub mus z jabłek czy śliwek. Ja indyka wykorzystałam do kanapek- na nie przepis niebawem!:)
Składniki:
- filet z indyka ok. 0.5kg
- świeży tymianek
- 1 łyżka miodu spadziowego
- sól, pieprz
Filet z indyka smarujemy miodem, dodajemy sól i pieprz- dokładnie wmasowujemy przyprawy w mięso. Do naczynia żaroodpornego dodajemy również tymianek. Pierś pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ja piersi z indyka nie przykrywałam, ale jeśli macie większy kawałek mięsa, który wymaga dłuższego czasu pieczenia polecam przykryć brytfannę folią lub szklaną przykrywką. Dobrym wyjściem jest też upieczenie mięsa w rękawie do pieczenia.
3 komentarze
Prezentuje się obłędnie!
Już zrobiona…najlepszego…:)
To szybkie, orientalne danie jest gotowe w mniej niz 20 minut. Indyka trzeba marynowac przez godzine, wiec najlepiej przygotowac go z rana, zeby po pracy po prostu wszystko razem wrzucic na patelnie i przygotowac szybki obiad.