Przepisy

Nachos – przepis na domowe nachosy

17 maja 2017

Nachos – przepis na domowe nachosy i kto ich nie pokocha niech pierwszy rzuci kamieniem!

Przepis na te pyszne, kruche, niesamowicie delikatne nachos powstał w przypływie weekendowej zachcianki na ten właśnie smakołyk. Nachosy, które znamy ze sklepów czy kin są pyszne, to fakt. Dałabym się za nie pokroić, a gdy podane są z chili con carne lub sosem serowym czy guacamole to już w ogóle jestem sprzedana! TAKE MY MONEY! Chciałam jednak przygotować ich zdrowszą wersję, o ile to możliwe, smakowo zbliżoną do oryginału. I powiem Wam tak: udało się! Nachosy przygotowałam w dwojaki sposób: partię usmażyłam na suchej patelni i ta wersja była najbardziej kłopotliwa, bo nie nacięłam wcześniej ciasta i smażąc się na patelni ciasto się lekko wygięło. Nachos, które wylądowały w piekarniku ponacinałam na trójkąty i po ich upieczeniu z łatwością dały się połamać na trójkąty. Przepis na domowe nachosy jest banalnie prosty i gorąco Was zachęcam do ich przygotowania, mi co prawda nie udało się przygotować ich aż takich cienkich, ale myślę, że jeśli z uwagą rozwałkujecie ciasto i dobrze podsypiecie je mąką uda się Wam przygotować je o pożądanej grubości.

Podajcie je np. do zupy pomidorowej z kurczakiem w stylu tex-mex! 🙂

Składniki:

  • 150g mąki kukurydzianej
  • 150g mąki z tapioki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 100ml ciepłej wody +/-

Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolite ciasto – jeśli jest zbyt suche i nie zagniata się dobrze dolejcie odrobinę wody tak, żeby związać składniki. Gdy ciasto Wam się zlepi odstawiamy je na 15 minut, następnie wałkujemy cienko i delikatnie nacinamy ciasto w trójkąty. Najlepiej będzie, jeśli ciasto rozwałkujecie już na papierze do pieczenia i później delikatnie przeniesiecie je na blachę do pieczenia. Nachosy pieczemy ok. 10-15 minut w 160 stopniach – muszą być zarumienione. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz