Pyszny przepis- wszystko co lubię w jednym!:)
Makaron, szpinak, pomidory i czosnek.
Koniecznie zróbcie w domu!
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu (u mnie makaron żytni razowy marki Bartolini)
- 500g szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz,
- 1 puszka krojonych pomidorów
- suszone zioła: oregano, bazylia
- ser żółty/mozzarella/feta
Makaron gotujemy w osolonej wodzie 5 minut. Szpinak płuczemy, siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy do niego czosnek i przyprawy.
Krojone pomidory podgrzewamy w rondelku, doprawiamy do smaku i dodajemy przyprawy. Po chwili gotowania blendujemy.
Muszle odcedzamy, każdą nadziewamy gotowym szpinakiem.
Do naczynia żaroodpornego nakładamy zmiksowane pomidory, na wierzchu układamy makaron ze szpinakiem. Posypujemy serem.
Zapiekamy ok. 20 minut w 180 stopniach- możemy przykryć makaron folią aluminiową, żeby się na wierzchu nie przypalił.
Nie obawiajcie się tego, że makaron jest twardawy po ugotowaniu- dojdzie w piekarniku, gdy będzie pływał w sosie.
Na zdjęciu nie widać sera bo go… zdjęłam!;P Psuł cały efekt muszelek:)
9 komentarzy
ach te kolory, bajeczne!
talerzyk i kolory mnie urzekły
bardzo ładne zdjęcia! dobrane kolorystycznie.
i pyszne danie. oj, pyszności.
O mniamsiu ja bym zjadła!
Uwielbiam, uwielbiam! Ostatnio mój ulubiony makaron, a jeszcze tak apetycznie u Ciebie wygląda. 🙂
świetne połączenie – i smakowe i kolorystyczne 🙂
Rewelacja, cudownie wygląda 🙂
mniam, wygląda cudownie! i faktycznie zawiera wszystko co uwielbiam 😉
Połączenie smakowe- pycha! Fajne kolory, czasem sama robię makaron w tym kolorze dodając sok z buraków. Muszelki chyba byłyby trudne do samodzielnego uformowania:) Pozdrawiam, Śliwka