Makaron z boczkiem, miętą i pomidorami jest absolutnie fantastyczny! Wiem, że to połączenie może Wam wydać się nieco dziwne i niecodzienne, ale boczek, który chrupie i jest raczej słony świetnie przełamany zostaje odświeżającą miętą! Do tego słodycz pomidorków – wow.
To bardzo prosty przepis na makaron, który pozbawiony jest ciężkiego sosu i mnóstwa dodatków. Tak naprawdę lekki iii bardzo sycący – idealnie sprawdzi się na jesienną kolację, no sami spójrzcie na te kolory!:) Jeśli macie ochotę to dodajcie do makaronu kilka posiekanych oliwek lub kaparów – wzbogacą smak.
Składniki:
- porcja ulubionego makaronu
- 40g boczku wędzonego
- 200g pomidorków
- 1/2 czerwonej cebuli
- świeża mięta – garść
- sól, pieprz
- oliwa
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go, ale 2 łyżki wody z gotowania zostawiamy na później Na patelni podsmażamy posiekaną drobno cebulę, dodajemy do niej boczek (bardzo drobno posiekany, pozbawiony skórki), czekamy aż tłuszcz się wytopi i boczek będzie kruchy. Na patelnię dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, wrzucamy odcedzony makaron i dolewamy wodę z jego gotowania. Doprawiamy makaron do smaku solą i pieprzem, dodajemy porwane listki mięty. Mieszamy wszystko dokładnie. Makaron z boczkiem, miętą i pomidorkami podajemy posypany parmezanem lub grana padano.
1 komentarz
Pyszna propozycja i te kolory 🙂