Słodkości

Lody jagodowe

13 sierpnia 2015

unnamed (2)Domowe lody jagodowe – spełnienie marzeń w taką pogodę, co ostatnio mamy. Najlepiej takie domowe, bez dużej ilości śmietany czy tłuszczu. Bardziej przypominają lody wodne niż te jagodowe, do których jesteśmy przyzwyczajeni  kawiarniach. Ja traktuję takie lody jak sorbet – są lekkie, doskonale chłodzą i można je jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
Oczywiście, jeśli jesteście zwolennikami lodów kremowych, na śmietanie czy żółtkach zajrzyjcie koniecznie do tych przepisów:

  1. Lody malinowe
  2. Lody pistacjowe
  3. Semifreddo

Składniki:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka jogurtu typu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie cukru)

Jagody oczyszczamy z listków i gałązek, odcedzamy z wody. Do blendera wlewamy mleko oraz jogurt, dodajemy owoce i miód. Blendujemy wszystko dokładnie. Następnie tak przygotowaną masę przelewamy do foremek na lody. Mrozimy kilka godzin.

unnamed (1)

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz