Obiady

Kurki w śmietanie (makaron z kurkami)

5 lipca 2013

Mniam.
Kurki w śmietanie.
Mniam do potęgi drugiej- w zestawie z makaronem:)
Pyszny, szybki obiad.

Kurki w sosie śmietanowym w połączeniu z makaronem
tworzą niesamowicie sycący posiłek!
Możecie dodać też borowiki,
albo kurczaka, dużo sera.
Wszystkie chwyty dozwolone:)
Ja mam nadzieję, że kurki kupię jeszcze nie raz,
w planach mam zupę, tartę i kilka innych zastosowań.
Chociaż do tych w śmietanie też pewnie powrócę.

Składniki na 2 porcje:

  • 250g kurek
  • 50g masła
  • 150ml śmietany 18%
  • 100ml jogurtu greckiego
  • 100g sera żółtego gouda
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • makaron al dente

Kurki myjemy pod bieżącą wodą, gdy są większe kroimy je na mniejsze kawałki.
Cebulę piórkujemy i podsmażamy na maśle. Na patelnię dodajemy kurki, Podsmażamy je ok. 5 minut. Następnie dolewamy śmietanę wymieszaną z jogurtem greckim. Przyprawiamy do smaku i dodajemy starty ser żółty. Całość dusimy kilka chwil, by ser się zdążył roztopić.
Na patelnię wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy wszystko.

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz