Przepisy, Zupy

Kremowa zupa z dyni z mascarpone

2 października 2017

Ja wiem, przepisów na zupę z dyni jest na blogu sporo. Znajdziecie przepisy klasyczne, ale też te z wariacją np. zupa krem z dyni z chili i bakaliami. W ten weekend przygotowałam zupę dyniową z serkiem mascarpone, którego raczej unikam w swojej diecie. Kremowa zupa z dyni z mascarpone jest jednak warta tego małego grzechu 🙂 

Mascarpone to rodzaj sera, dosyć tłustego (do 80% tłuszczu!), pochodzący z Włoch. Stosuje się je do deserów, może zastępować śmietankę czy mleko np. kokosowe. Mascarpone jest delikatne w smaku i bardzo kremowe, również świetne do zapiekania. Popularne rurki z kremem często są nim nadziewane, tak jak tiramisu, którego krem powstaje na bazie serka mascarpone. W podanym przeze mnie przepisie wystarczy jego łyżka, a zupa będzie idealnie kremowa!

Kremowa zupa z dyni z mascarpone to pozycja obowiązkowa w tym miesiącu! Koniecznie wypróbujcie tego przepisu wzbogaconego np. o bulion wołowy lub wywar z kaczki – smak będzie bogatszy i odkryjecie dynię na nowo.

Składniki:

  • 700 g dyni muscat (po obraniu, bez pestek)
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 selera
  • 1l wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mascarpone
  • odrobina chili
  • ziele angielskie (5)
  • 2 liście laurowe
  • do podania: prażone pestki dyni, słonecznika, liście szałwi podsmażone na maśle

Dynię kroimy w plastry, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Następnie wszystkie warzywa obieramy, gotujemy razem z upieczoną dynią do miękkości ziemniaków. Warzywa gotujemy pod przykrywką tak, aby nie wygotowała nam się cała woda. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zupę doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chili, pozbywamy się ziela angielskiego i liści laurowych. Blendujemy zupę, dodajemy do niej mascarpone i nadal miksujemy tak, aby zupa była kremowa i nie zawierała żadnych większych części warzyw. Kremową zupę z dyni z mascarpone podajemy z uprażonymi pestkami oraz podsmażonymi na maśle liśćmi szałwii.

Zupę krem z dyni możecie przechować w lodówce do 3 dni, gwarantuję jednak, że na drugi dzień nie będzie już czego chować… 🙂 Smacznego!

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Sylwia 18 listopada 2017 at 18:06

    zrobiłam i faktycznie super 🙂 aksamitna, lekko pikantnawa, naprawdę smaczna:) Polecam!

  • Zostaw komentarz