Obiady

Kotlety z kaszy gryczanej (potrawy z kaszy gryczanej)

6 stycznia 2013

Miałam ochotę na coś innego:)
Kotlety z kaszy gryczanej są świetne,
to dobre urozmaicenie codziennych obiadów.

Możecie je podać z kwaśną śmietaną,
z serem, z sosem z pieczarek- jestem pewna, że zachwycicie wszystkich:)

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej z serem pochodzą z książki 
“Kanon tradycyjnej kuchni polskiej” Hanny Szymanderskiej.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego sera
  • 2 jajka
  • 150g szynki pokrojonej w kostkę (można pominąć i zrobić wersję wege)
  • sól, pieprz, chili, posiekana kolendra
  • tłuszcz do smażenia
  • do podania: ser żółty, kwaśna śmietana

Cebulę siekamy drobno, szklimy na maśle. Dodajemy pokrojoną szynkę. Podsmażamy.
Zdejmujemy z ognia, studzimy, mieszamy ze startym serem.
Ugotowaną kaszę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.

Kotleciki mogą się rozwalić jeśli będziemy chcieli je za wcześnie przewrócić na drugą stronę!

kotlety z kaszy gryczanej z serem

Przeczytaj również

6 komentarzy

  • Reply MartynCia ^^ 6 stycznia 2013 at 12:00

    wyglądają bardzo apetycznie… ślinka cieknie 😉

  • Reply Iga Drozdowicz 6 stycznia 2013 at 12:29

    zrobię!! 🙂 A jak przygotować sos pieczarkowy? 😛

    • Reply pees 6 stycznia 2013 at 12:48

      Iga, potrzebujesz 300g pieczarek, 1 cebulę, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany (18% z kubeczka), sól, pieprz i np. mąkę ziemniaczaną- jeśli chcesz gęsty sos:)

      Pieczarki kroisz w plastry, cebulę siekasz drobno i podsmażasz ją na maśle, dodajesz pieczarki i dusisz, aż wyparuje z nich woda. Następnie doprawiasz do smaku i dodajesz na patelnię śmietanę, chwilę gotujesz. Jeśli chcesz gęsty sos to dodaj 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i szybko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki.
      To wszystko:)

  • Reply Kamciss 6 stycznia 2013 at 16:00

    Mmm bardzo lubię takie kotleciki 🙂

  • Reply Nemi 6 stycznia 2013 at 19:45

    Pyszności:) Robiłam kiedyś podobne, tylko zamiast szynki dodałam słonecznik:) Pozdrawiam!

  • Reply Avelina 6 stycznia 2013 at 21:23

    Chętnie wypróbuję, nie jadłam jeszcze takich kotlecików 🙂

  • Zostaw komentarz