Przepisy

Kotlety mielone

15 maja 2014

kotlety mielone-3Kotlety mielone z szynki, są trochę inne od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni- mianowicie od kotletów mielonych z łopatki wieprzowej. Te z szynki są bardziej zwarte, powiedziałabym nawet że są twardsze, ale absolutnie nie ma to mieć negatywnego wydźwięku! Te kotlety są dużo lepszej jakości i świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami i surówką z marchewki i jabłka!:)

Jeśli chcecie postawić na zdrowszy obiad to zamiast smażenia kotletów proponuję je upiec- myślę, że powinny spędzić ok. 20- 30 minut w temp. 180 stopni, aby tłuszcz się z nich wytopił i mięso się dostatecznie upiekło, a przy tym nie wysuszyło. Możecie je wszamać także z kopytkami, ryżem czy kaszą.

Składniki:

  • 350g szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Szynkę mielimy. Dodajemy do niej jajko, posiekany szczypiorek oraz otręby i mąkę. Dokładnie wyrabiamy, na samym końcu dodajemy do masy sól i pieprz. Na patelni rozgrzewamy olej, w dłoni formujemy kotlety i smażymy je na rumiano z dwóch stron.
Gdy kotlety chcemy też podać na drugi dzień najlepiej je odgrzać w piekarniku:)

kotlety mielone-2

Przeczytaj również

2 komentarze

  • Reply Michał 15 maja 2014 at 10:26

    Sama szynka, bez grama tłuszczu, czy naprawdę nie są za suche? Wyglądają pysznie.

    • Reply pees 18 maja 2014 at 12:03

      Michał, nie, nie są za suche, ale nie przypominają też w niczym kotletów mielonych z łopatki, która jest bardzo tłusta;) Mnie smakowały, nie kruszyły się więc nie były za tłuste.

    Zostaw komentarz