Obiady

Kasza pęczak z botwinką

21 maja 2014

kasza pęczak z botwinka-2Kasza pęczak z botwinką. Lekki posiłek na wiosenny dzień, aromatyczny i pełnowartościowy. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie kaszę i często się nią zajadacie. Dzisiejsza propozycja podania kaszy jest naprawdę bardzo smaczna. Spodoba się osobom na diecie i tym, którzy unikają mięsa czy tłustych posiłków.

Specjalnie nie używam tu słów typu kaszotto czy pęczotto, bo bardzo mi się one nie podobają. Uważam, że takie określenia odbierają apetyt na danie z kaszą w roli głównej, a nie o to przecież chodzi:) Tak więc dla mnie to po prostu kasza pęczak z botwinką:)

Inspiracja: KLIK

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wina
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie: sos sojowy

Botwinkę płuczemy, kroimy w kostkę (wraz z liśćmi). Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle, dodajemy opłukaną kaszę i podsmażamy wszystko kilka minut. Następnie na patelnię wlewamy wino i gotujemy aż alkohol odparuje, dolewamy wywar. Gdy kasza pęczak zacznie mięknąć dodajemy pokrojone małe buraczki i mieszamy co jakiś czas. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez kaszę możemy ewentualnie dodać jeszcze trochę, aby kasza odpowiednio zmiękła. Gdy danie jest gotowe do podania dodajemy pocięte liście botwinki, sól oraz pieprz, możecie ewentualnie dodać sosu sojowego, który podkreśli smak dania. Kaszę pęczak z botwinką podajemy na ciepło, wierzch możemy posypać startym parmezanem,

kasza pęczak z botwinka

Przeczytaj również

1 komentarz

  • Reply Trufelek 22 maja 2014 at 07:41

    Wygląda pysznie!

  • Zostaw komentarz