Święta

Kaczka w pomarańczach (nadziewana jabłkami)

19 marca 2013

Kaczka w pomarańczach.

Z tym przepisem zwlekałam i zwlekałam,
zupełnie nie wiem czemu:)
Przecież kaczka w pomarańczach, do tego nadziewana jabłkami
jest pyszna!:)
Owszem, czasochłonna, ale pyszna!

Tak więc dziś dzielę się z Wami przepisem babci.

Składniki:

  • kaczka ok. 2-3kg (bez podrobów)
  • 3-4 jabłka
  • 2 pomarańcze
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • sól morska
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • 3 łyżki masła
  •  1 szklanka soku z pomarańczy
  • dodatkowo: 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu

Umytą i osuszoną kaczkę smarujemy dwoma łyżkami masła. Wcieramy dokładnie sól, pieprz, chili, majeranek i tymianek- wnętrze też delikatnie doprawiamy. Mięso zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3 godziny (może być cała noc!).
Po tym czasie do wnętrza kaczki wkładamy pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych), nóżki zawiązujemy tak, aby sok z jabłek nie wyciekał podczas pieczenia. Do brytfany, w której będziemy piec mięso wkładamy kaczkę, obkładamy ją dookoła pociętymi w plastry pomarańczami. Na dno brytfanki wylewamy sok pomarańczowy z rozpuszczoną jedną łyżką masła. Przykrywamy przykrywką.
Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy ją ok. 1-1.5 godziny, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy ok. 30 minut, aby skórka się zrumieniła (w zależności od wielkości kaczki czas można wydłużyć lub skrócić).
Kaczkę podlewamy wodą co jakiś czas, tak, aby nie była ona wysuszona.

Po upieczeniu kaczki rozwiązujemy jej nóżki, wyjmujemy jabłka.
Sos, który powstał podczas pieczenia przelewamy przez sitko, zagotowujemy go w rondelku i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aby nie było grudek.
Kaczkę porcjujemy, podajemy z upieczonymi jabłkami i świeżymi plastrami pomarańczy.

Przeczytaj również

5 komentarzy

  • Reply Hofi_ 20 marca 2013 at 08:41

    Nastąpiło poślinienie się!

  • Reply POSZUKIWANY! Żywy, martwy... lub na słodko 20 marca 2013 at 09:52

    jak wykwintnie! ta skórka wygląda obłędnie, aż czuję jej chrupkość…

  • Reply mnemonique 21 marca 2013 at 09:14

    uwielbiam kaczkę z jabłkami – uważam, że bankrofty to najlepsza odmiana jabłek do nadziewania kaczki, polecam. Jeśli chodzi o pomarańcze – nie jadłam z kaczką, ale wydają mi się dobrym dodatkiem. Sok musi dodać fajnego posmaku, a te świeże pomarańcze naokoło genialnie dają koloru i pozytywnej energii kaczuszce 🙂
    Pozdrawiam
    Monika

  • Reply Anonymous 29 marca 2013 at 10:06

    Tego szukałam! Dzięki niech będą Babci! ruszam po kaczkę.

  • Reply Jes Jus 14 czerwca 2013 at 16:25

    no to się bierzemy za kaczuchę. dam znać 🙂

  • Zostaw komentarz