Przechowywanie owoców i warzyw ma dla nas ogromne znaczenie! A, nie… Błąd! Powinno mieć! W końcu od tego zależy proces dojrzewania czy psucia się owoców i warzyw, a te wiadomo – są kopalnią witamin, minerałów, składników odżywczych i innych ważnych dla organizmu elementów. Dlaczego więc większość z nas nie przejmuje się sposobem przechowywania warzyw i owoców, który zapewni im maksymalną żywotność? Może wynika to z braku edukacji w tym zakresie, ale częściej jest to myślę lenistwo. Dla mnie warzywa i owoce są chyba najważniejsze w diecie, częściej rezygnuję z mięsa niż z warzyw czy sałatki.
Jeśli marnujecie owoce i warzywa wyrzucając te, których nie zdążyliście zjeść przed ich nadpsuciem to ten wpis jest dla Was. Podrzucę Wam kilka informacji dot. odpowiedniego przechowywania zielonych produktów 🙂
Zaczniemy od samego urządzenia, tj. lodówki (a właściwie chłodziarki). To element kuchni, który każdy z nas posiada. Oczywiście technologia w tym obszarze jest mocno zaawansowana i chłodziarek mamy spory wybór. Ja obecnie korzystam z Chłodziarki Electrolux.
Ten sprzęt ma wszystko to, czego potrzebujecie – np. szufladę z kontrolą wilgotności dla optymalnego przechowywania warzyw – nie ma tutaj problemu ze skraplającą się wodą czy sokami. Warzywa są chrupiące i świeże, zachowują odpowiednio teksturę i wygląd.
Jeśli Wasza lodówka nie posiada takiej funkcji to macie dwa wyjścia: 1) zmienić lodówkę:) 2) wyłożyć spód szuflady ręcznikami papierowymi, które będą wchłaniać wilgoć – pamiętajcie jednak, aby regularnie je wymieniać.
W tej lodówce jest także genialna funkcja “Zakupy” czy “Eco” (na wyświetlaczu LED). Z funkcji zakupy korzystamy zawsze wtedy, kiedy lodówka była otwarta dłużej niż kilka minut – ja np. rozpakowując duże zakupy zawsze później decyduję się na funkcję “Zakupy”, która przywraca odpowiednią temperaturę w szybki sposób.
Tryb “Eco” pozwala dobrać lodówce tak parametry, aby zaoszczędzić energię, a jednocześnie maksymalnie zabezpieczyć produkty.
Bardzo ważnym elementem, a właściwie zasadą przechowywania owoców i warzyw w lodówce, jest unikanie torebek foliowych. Absolutnie nie wkładajcie zapakowanych warzyw i owoców! Najlepiej przełożyć je do odpowiedniej szuflady (im niżej w lodówce tym lepiej) lub ew. skorzystać z plastikowych miseczek, które wyłożymy ręcznikiem papierowym na spodzie.
Przy wyborze lodówki ważna jest też funkcja FREESTORE – zapewnia ona taką samą temp. i obieg powietrza w całym urządzeniu. SpacePlus to w ogóle zjawisko! Szuflada na owoce i warzywa, która uniemożliwia przenikanie wilgoci, a do tego ma pojemność aż 44 litrów! Całe zapasy dla dużej rodziny pomieścicie bez problemu!
Czy wiecie, że przechowując warzywa i owoce w lodówce nie powinniśmy ich wcześniej myć? Dzięki temu zachowują swoją naturalną “barierę ochronną” i dłużej będą świeże!
Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce?
Aby sałata, brokuły, szparagi, ogórki nie żółkły i nie psuły się nie przechowujemy ich razem z produktami wydzielającymi etylen, który sprawia, że w jego obecności żywność szybciej dojrzewa (papryka, banany, jabłka, gruszki, pomidory).
Jakie warzywa należy trzymać w lodówce?
- brokuły
- brukselka
- buraki
- bób
- cukinia
- fasolka szparagowa
- groszek cukrowy
- kukurydza
- kalafior
- kapusta
- marchewki
- papryka
- szparagi
- seler naciowy
- sałaty
- szpinak, jarmuż, rukola
Wszystkie pozostałe równie dobrze możecie przechowywać poza miejscem chłodzącym. Ja niekiedy łamie te reguły i do lodówki wkładam więcej warzywa tak, aby maksymalnie przedłużyć proces ich dojrzewania (np. kiedy kupuję kilka sztuk awokado to część ląduje w lodówce, a część na kuchennym blacie). Ziemniaki trzymam zawsze w zaciemnionym miejscu – np. pod zlewem (kto ma piwnicę, ten ma najlepiej!)
Jeśli chodzi o owoce…
Większość owoców należy przechowywać w lodówce, w niskiej temperaturze. Wyjątkiem są owoce bardzo niedojrzałe, które chcemy szybko zjeść 🙂 Zostawiamy je na zewnątrz, gdzie szybciej dojrzeją do spożycia.
Moja lista owoców, które wkładam do lodówki:
- owoce jagodowe takie jak: truskawki, maliny, borówki, porzeczki, agrest, jagody, jeżyny
- wiśnie i czereśnie
- winogrona
- kiwi
- pomarańcze i grejpfruty
- brzoskwinie
- gruszki
- jabłka
- śliwki
- arbuzy
- melony
- mango
- śliwki
- brzoskwinie
- nektarynki
- cytryny
- limonki
Jeśli chodzi o pozostałe produkty takie jak: jajka to trzymamy je poza lodówką, chyba że chcemy maksymalnie wydłużyć czas ich przydatności do spożycia. Wszelkie oliwy również trzymamy w chłodnym miejscu. Masło najlepiej trzymać w zamkniętym pojemniku tak, aby nie przesiąkło zapachami z lodówki. Natomiast sosy, ketchupy, sery i grzyby schładzamy odpowiednio w chłodziarce.
No dobra, to teraz kawa na ławę! Jak jest u Was? Co ląduje w lodówce, a co nie? Jakie macie doświadczenia z najnowszymi technologiami? Dajcie znać!
Brak komentarzy