Gofry bezglutenowe, proteinowe to pomysł na pyszny deser dla osób aktywnych i tych, którzy chcą ograniczyć gluten. Jeśli tak, jak ja dbacie o to, aby w diecie nie zabrakło białka i wybieracie zdrowsze desery niż te klasyczne to ten przepis powinien Wam przypaść do gustu. Gofry bezglutenowe są pyszne i wychodzą absolutnie fantastyczne. Nie odczujecie, że brakuje w nich mąki pszennej, zapewniam! Moja gofrownica nie jest już najnowsza stąd mam problem z wypiekaniem odpowiednio chrupiących gofrów – jednak to mi nigdy nie przeszkadzało przed wypróbowaniem kolejnego przepisu i eksperymentami w kuchni! 🙂
Gofry proteinowe mogą służyć za pyszny deser, podwieczorek, drugie śniadanie – podajcie je z ulubionymi składnikami, a nie pożałujecie! Wystarczy odrobina masła orzechowego i banany, a Wasz dzień będzie jeszcze lepszy!
Gofry bezglutenowe nie przywierają do gofrownicy, nie łamią się i nie ma problemu z ich odgrzaniem w piekarniku – znów robią się puchate! Spróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakują! Gofry są bez cukru, bez laktozy – wersja totalnie fit!
Z przepisu na gofry fit wychodzi ok. 8 pojedynczych gofrów,.
Składniki:
- 50 g odżywki białkowej sojowej o smaku czekolady
- 110 g mąki gryczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao (ja używam Nesquika bez dodatku cukru)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki mieszamy z odżywką białkową, dodajemy również proszek do pieczenia oraz kakao. Jajko mieszamy z wodą i olejem, miksujemy zawartości obu misek razem. Powstaje gładka i puszysta masa. Gofrownicę rozgrzewamy (u mnie na maxa), nakładamy porcję ciasta i smażymy ok. 5 minut (tutaj doświadczenie z Waszą gofrownicą powinno Wam pomóc, każdy sprzęt działa inaczej). Gofry proteinowe podajemy z ulubionymi składnikami i zjadamy na ciepło lub zimno.
Jeśli nie zależy Wam na białku to możecie dodać więcej mąki gryczanej/kukurydzianej – powinno być okej, ale pamiętajcie też o słodziku – odżywka sama w sobie jest super słodka i nie dodałam nic więcej, co miałoby dosłodzić gofry bezglutenowe.
Brak komentarzy