Zdrowa dieta

Fit ciastka z marchewką (bez jajek, glutenu, laktozy)

9 listopada 2017

Fit ciastka z marchewką (bez jajek, glutenu, laktozy) – prawdę mówiąc nie do końca nazwałabym je ciastkami – przypominają raczej mini babeczki, takie na 2-3 kęsy. Gdybym tylko nieco bardziej je rozpłaszczyła przed pieczeniem pewnie ich wygląd byłby bliższy właśnie ciastkom. Wiecie jednak, nie ich wygląd jest najważniejszy, a smak! One są słodkie, i to w taki dobry sposób, nie sztuczny i fit… Dotychczas ciężko było mi przygotować słodkie fit wypieki, przy tego rodzaju przepisach zawsze staram się ograniczyć zamienniki cukru i stawiać na naturalne, słodkie, dodatki, takie jak banany czy suszone owoce. W tym przepisie wykorzystałam mix stewii i erytrolu oraz marchwi – erytrol to substytut cukru polecany np. diabetykom w związku z zerowym indeksem glikemicznym. Jest to naturalny, niskokaloryczny cukier o delikatnym, słodkim smaku – w połączeniu ze stewią używam go jako zamiennika zwykłego cukru w proporcji 1:1.

 Myślę, że jeśli chcielibyście zupełnie pominąć dodatek substancji słodzących, to możecie spróbować z tartym jabłkiem dodanym do masy – na pewno nawilży on babeczki i będą jeszcze smaczniejsze. Dobrym przykładem takiego wypieku jest moja babka, co prawda zdjęcia utrzymane są w stylistyce wielkanocnej, ale przepis godny poznania i ciasto warto upiec! Przepis na dietetyczną babkę z jabłkami i marchewkami możecie znaleźć tutaj.

Wszystkie ciastka mają 1183 kalorie, 82,55 g tłuszczu, 122,73 g węglowodanów oraz 13,48 g białka.

Składniki:

  • 100 g marchewki
  • 50 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 20 g wiórek kokosowych
  • 40 g miękkiego awokado
  • 20 g erytrolu
  • 30 g stewii
  • 30ml wody/soku z jabłek/pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach (możecie oczywiście na malutkich!). Wszystkie składniki mieszamy razem, najlepiej będzie jeśli dokładnie wyrobicie ciasto w dłoniach – dodajcie marchewkę i wodę (jeśli masa jest zbyt sucha możecie dodać więcej wody/soku). Na papierze do pieczenia układamy porcję ciastka i rozpłaszczamy ją delikatnie dłońmi. Fit ciastka z marchewką pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Ciastka przechowujemy w chłodnym miejscu ok. 3-4 dni. Z podanych proporcji wychodzi ok. 16 ciastek.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz