Fit/lekkie

Fit batony bounty

8 maja 2018

Fit batony bounty to mój absolutnie ulubiony przepis… Od wczoraj! 🙂 Tak, tak, wzięłam się za czytanie różnych stron ze słodkościami i próbowałam stworzyć przepis, który będzie prawdziwie słodki. Wiecie – niektóre te fit słodkości są mało słodkie, grudkowate, kruszą się. Nie trafiłam dotąd na przepis, który w 100% odpowiadałby mojej potrzebie na słodkość bez dodatku cukru, bez pieczenia. Ja wiem, że desery z chią są pyszne i budynie jaglane też, ale deser bez czekolady to nie deser! Tak więc powstały fit batony bounty, które pokochałam miłością wielką. Fakt, mają sporo tłuszczu, bo wiórki kokosowe to jednak potężna ilość tłuszczy, ale do tego są kremowe, miękkie, czekolada wspaniale zastyga tworząc pyszną i lekko chrupiącą polewę, która jednocześnie od razu nam się w ustach roztapia. Mam nadzieję, że jeśli nie oczaruję Was opisem tych fit batonów to przynajmniej spodobają się Wam ich zdjęcia!

Podsumowując fit batony bounty: zrobiłam je w tortownicy o boku 20 cm, ale nie zajmowały całej powierzchni. Masa jest elastyczna i szybko zastyga. Po 3 godzinach w lodówce batony bounty kroiło się bez problemu.

Cała porcja ma:

  • 2467 kalorii,
  • 212,7 g tłuszczy,
  • 103, 73 g węglowodanów
  • 47,25 g białka

Z podanych proporcji wyszło mi 10 batonów po 246 kalorii.

Składniki na fit batony bounty:

  • 210 g wiórek kokosowych
  • 14 g oleju kokosowego
  • 30 g odżywki białkowej o smaku waniliowym (sojowa w przypadku wegańskich batonów)
  • 180 g mleka kokosowego (kremowego, zawartość tłuszczu 20%)
  • 90 g czekolady gorzkiej 85% (ew. czekolady gorzkiej kokosowej)

 

Olej kokosowy podgrzewamy na małym ogniu wraz z mlekiem kokosowym. Wiórki mieszamy z odżywką, dolewamy ostudzonej masy kokosowej. Mieszamy dokładnie i wykładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia/ lub folią aluminiową. Dociskamy dokładnie tak, aby masa miała równy kształt. Fit batony bounty odstawiamy do lodówki, w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy prawie całą tabliczkę gorzkiej czekolady i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy czekolada jest już prawie chłodna polewamy nią masę kokosową. Fit batony ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Dzielimy na 8-10 części, całość przechowujemy w lodówce.

Jeśli macie w domu odżywkę kokosową również możecie jej użyć- na pewno wzbogaci smak batonów! 🙂 Podobnie jest z czekoladą gorzką kokosową – jeśli batony nie muszą być wegańskie to użyjcie właśnie jej (zawiera mleko w proszku).

Dajcie koniecznie znać jak już przygotujecie ten pyszny deser i podeślijcie zdjęcia!

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz