Devolay czyt. dewolaj to nic innego jak mięso z kurczaka lub indyka w panierce z jajka i bułki tartej z masłem w środku. Takie mięso jest soczyste, smaczne, nie ma opcji, że wyjdzie Wam suche.
Kotlety de volaille to po prostu rozbita pierś z kurczaka, którą czasami faszeruje się pieczarkami czy ananasem. Ja zazwyczaj robię je tylko z masłem. Jeżeli chodzi o przygotowanie takiego obiadu to jest to niestety czasochłonne. Dewolaje najlepiej zamrozić- zróbcie ich podwójną porcję tak, aby część zamrozić.
U nas zawsze pojawiają się w I dzień Świąt Bożego Narodzenia i każdy sobie wyrywa je sobie z półmiska:) W dewolajach nie ma czego nie lubić:)Przedstawiam Wam przepis krok po kroku, żeby było Wam łatwiej:)
Składniki na dewolaje:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- mąka pszenna
- bułka tarta
- sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- dodatkowo: wykałaczki
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, uważając żeby te nie podziurawiły się i nie przerwały. Najlepiej piersi włożyć do torebki foliowej, żeby mięso nie pryskało podczas rozbijania.Masło dzielimy na kawałki, kładziemy jeden na każdej piersi.
Zawijamy brzegi dewolaja i ciasno zwijamy go w roladkę.
Spinamy 1-2 wykałaczkami tak, aby mięso się nie rozleciało. Kotlety devolay obtaczamy w mące.Następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rumiano z dwóch stron, na bardzo małym (ale bardzo rozgrzanym) ogniu. Najlepiej, gdy będziemy też smażyć boki dewolaja przytrzymując je szczypcami w pionie.
Ważne, żeby kotlety się usmażyły w środku.
Jeśli z kotleta tryska masło po przekrojeniu to znaczy, że dewolaje nam się udały:)
Dewolaje podajemy z ziemniaczkami i np. marchewką z groszkiem.
13 komentarzy
U mnie w domu dewolaje są zawsze oszukane, bo zamiast masła dajemy ser topiony. 🙂 A takich z masłem chyba nawet jeszcze nigdy nie jadłam!
polecam dorzucić do masła natkę pietruszki,są wtedy jeszcze lepsze! 🙂
na pewno wypróbuję!:) albo koperek!
Ja zawsze tez daje wlasnie koperek:)
oprócz masła można dodać ser gouda (tylko taki prawdziwy nie z marketu) jest pyszny a ser rozpływa się po przekrojeniu 🙂
najlepiej ser i trochę pietruszki świeżej- pachnie nieziemsko!
Nie można po prostu po polsku: roladka ? ehh
Można:) ale ja bardziej jestem obeznana z nazwą dewolaj.
Witam. ja robię farsz. Pieczarki i cebulkę udusze na patelni poczekam az ostygnie i zawijam w kotlecie. lub wedlina i ser ale pierwsza opcja jest super i bardzo smaczna, naprawde Polecam 😉 Pzdrawiam.
Wiem, że dla niektórych to logiczne i naturalne, ale w przepisie brakuje przyprawiania mięska……
Mimo to brzmi pysznie….. Pozdrawiam…
Pięknie to przygotowałaś :
mrozić przed usmażeniem czy już usmażone?
Lepiej mrozić po smażeniu to rozmrażaj je w piekarniku, nie smażąc na patelni drugi raz, bo mogą się rozlecieć (panierka nasiąknięta wodą po rozmrożeniu może zacząć odpadać). Pozdrawiam!