Pieczona cykoria sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs, może także stanowić wegetariański obiad. W tak przygotowany sposób cykorię pozbywamy całej goryczy, a pieczone jabłka nadają jej cudownego aromatu i smaku.
Pieczona cykoria równie dobrze będzie smakować w połączeniu z gruszką czy wiśniami – wszystkie te owoce świetnie wzbogacą smak i przedstawią tę roślinę w odmienionej i smacznej wersji. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, a obiecuję, że smak to wynagrodzi. Jeśli czujecie potrzebę dosłodźcie cykorię, ja staram się unikać cukru 🙂
Przepis podpatrzyłam na DailyTips.
Pieczona cykoria:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy na patelni, zalewamy je wodą. Cykorię kroimy na pół (możecie wyciąć twardy trzon uważając, aby cykoria nie podzieliła się na liście), dokładamy ją do jabłek. Podsmażamy cykorię z jabłkami z dwóch stron na rumiano, przekładamy cykorię do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach (góra-dół).
Brak komentarzy