Święta

Ciasto cynamonowe (korzenne)

18 grudnia 2015

babka korzenna

Ciasto cynamonowe, korzenne, idealne na Święta Bożego Narodzenia. Ten wypiek jest słodki, bardzo aromatyczny, babka jest niezwykle miękka. Nie miałam problemów, aby wyjąć ją z formy. Myślę, że jeszcze piękniej będzie wyglądać, jeśli babkę udekorujecie nie takim zwykłym lukrem, tylko takim na bazie białka – będzie idealnie lśniący i biały. Ciasto cynamonowe jest z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy, która jeszcze bardziej podkreśla jego świąteczny charakter.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

babka korzenna2Jajka mieszamy z cukrem oraz olejem. Mąkę mieszamy z cynamonem oraz przyprawą do piernika, dodajemy proszek do pieczenia i całość przesiewamy do masy jajecznej ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy. Ciasto cynamonowe przelewamy do formy silikonowej (możecie wcześniej posmarować ją tłuszczem, aby mieć pewność, że wyjmiecie babkę bez problemów). Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polewamy ciasto lukrem i posypujemy cukrową dekoracją.

babka korzenna3

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz