Ciasto cynamonowe, korzenne, idealne na Święta Bożego Narodzenia. Ten wypiek jest słodki, bardzo aromatyczny, babka jest niezwykle miękka. Nie miałam problemów, aby wyjąć ją z formy. Myślę, że jeszcze piękniej będzie wyglądać, jeśli babkę udekorujecie nie takim zwykłym lukrem, tylko takim na bazie białka – będzie idealnie lśniący i biały. Ciasto cynamonowe jest z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczy, która jeszcze bardziej podkreśla jego świąteczny charakter.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Jajka mieszamy z cukrem oraz olejem. Mąkę mieszamy z cynamonem oraz przyprawą do piernika, dodajemy proszek do pieczenia i całość przesiewamy do masy jajecznej ciągle mieszając. Na sam koniec dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy. Ciasto cynamonowe przelewamy do formy silikonowej (możecie wcześniej posmarować ją tłuszczem, aby mieć pewność, że wyjmiecie babkę bez problemów). Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem polewamy ciasto lukrem i posypujemy cukrową dekoracją.
Brak komentarzy