Kuchnia polska, Słodkości

Ciastka z twarogu z brzoskwiniami

12 października 2018

Ciastka z twarogu z brzoskwiniami, które przygotujecie nawet w niedzielny poranek (zupełnie jak ja!). Z dodatkiem margaryny, nie masła, na mące pszennej i z białym cukrem. O zgrozo! Kto to będzie jadł? A powiem Wam – wszyscy! Ciastka są kruche, a jednocześnie miękkie i puszyste. Delikatnie słodkie i uzależniają. Ciężko przestać na dwóch, a co dopiero mówić o jednym. Przepis, który nie ma na celu odczarowania margaryny czy białego cukru. Przepis, który jest prosty, a smak ciastek naprawdę wynagradza trudy związane z oczekiwaniem, aż ciasto będzie zimne!

Z podanego przepisu przygotujecie ok. 20-30 ciastek. Rozwałkujcie ciasto bardzo cienko i użyjcie świeżych brzoskwiń – dzięki temu po upieczeniu brzoskwinie nadal będą jędrne – te z puszki mogłyby się lekko rozwalić. Do tego przepisu możecie też użyć śliwek czy gruszek!

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (jeśli użyjecie masła odsypcie ok. 0.5 szklanki mąki)
  • 200 g margaryny (lub masła)
  • 3 duże brzoskwinie
  • 2 łyżki cukru
  • ew. cukier puder

 

Twaróg zagniatamy razem z mąką pszenną oraz margaryną, dodajemy cukier. Ciasto wyrabiamy aż wszystkie składniki się dobrze połączą i ciasto będzie jędrne. Zagniecione ciasto przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce. Po około godzinie ciasto wyjmujemy i partiami rozwałkowujemy na ok 2 cm. Z ciasta wycinamy kwadraty, na każdym układamy kawałek brzoskwini, zlepiamy przeciwległe rogi razem. Ciastka z twarogu z brzoskwiniami pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach (najlepiej, gdyby były lekko zarumienione). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Ciastka z twarogu z brzoskwiniami przechowujemy ok. 2-3 dni w zimnym miejscu, przed podaniem możecie je lekko podgrzać, będą jak świeże!

Inne przepisy z brzoskwiniami:

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz