Fit/lekkie

Ciastka z ciecierzycy (bez tłuszczu)

27 kwietnia 2016

Ciastka z ciecierzycy z pewnością wam posmakują. Są kruche, słodkie, kakaowe. Nie zawierają mąki, jaj, mleka czy tłuszczu. Brzmi fantastycznie, prawda? Przygotowanie ciastek nie jest skomplikowane, ich głównym składnikiem jest ciecierzyca, która jest skarbnicą białka, a przy tym jest też niskokaloryczna (164 kcal na 100g po ugotowaniu).

Jak wiecie, ja obecnie jestem na diecie. Trwa to już ponad 3 miesiące, zmiany są zauważalne i efekty coraz bardziej mnie cieszą. Oczywiście – znacznie ograniczyłam spożywanie cukrów, tłuszczu i pszennych produktów, ale nie staram się ich wyeliminować całkowicie. Jeśli chodzi o dodatek cukru to musicie pamiętać, że tak naprawdę cukry w naszej diecie są niezastąpione. Są naturalnym konserwantem wielu produktów – np. dżemów. Możecie nim zneutralizować zbyt kwaśny smak potraw czy napojów. To właśnie dzięki cukrom produkty dłużej zachowują świeżość. Wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi. Najlepszym środkiem, aby zachować balans w życiu pod względem diety i odżywiania jest po prostu zdrowe podejście. Ciastka z ciecierzycy, które Wam dziś przedstawiam są dobrym pomysłem, kiedy naprawdę chcecie zjeść coś słodkiego, zdrowego, a przy ty, naprawdę smacznego. Lepiej jest mieć pod ręką taki wypiek, niż kupne ciastka, które posiadają zamienniki cukru, ale w zamian za to, także konserwanty czy np. są sztucznie spulchniane.

Pamiętajcie, że najrozsądniejszym rozwiązaniem byłoby po prostu spakowanie tych ciastek i wyruszenie z nimi np. na wycieczkę rowerową czy piknik! Połączmy podjadanie ciastek z aktywnością fizyczną – w ten sposób nie musimy sobie niczego żałować. Serio!

Składniki: 

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciecierzycę odsączamy i płuczemy. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki – miksujemy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy małą łyżeczką masę, spłaszczamy ją delikatnie.

ciastka z ciecierzycy (1 of 1)

Ciastka z ciecierzycy pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy je na papierze do ostygnięcia – w ten sposób ciastka nie rozpadną się przy zdejmowaniu ich z blachy. Przechowujemy w zamknięciu 2-3 dni.

Oczywiście, jeśli macie ochotę do ciastek z ciecierzycy możecie dodać też bakalie, posiekaną czekoladę i inne ulubione dodatki. Ten przepis potraktujcie jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów.

ciastka z ciecierzycy (1 of 1)-13

ciastka z ciecierzycy (1 of 1)-6

 

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz