Fit/lekkie

Ciastka orzechowe z ryżem (fit)

9 sierpnia 2017

Ciastka orzechowe z ryżem, a w zasadzie ciastka z ryżu goszczą w mojej kuchni dosyć często. W momencie, kiedy z obiadu zostanie mi za dużo ryżu wiem, że wystarczy, abym go zmiksowała z kilkoma innymi składnikami i powstanie mi super przekąska. Dzisiejsza propozycja na ryżowe ciastka nieco różni się od pierwowzoru: ciastka wegańskie z ryżu. Zastąpiłam olej kokosowy masłem orzechowym, dodałam też odrobinę stewii, ale tutaj popełniłam błąd – powinnam użyć jej w proporcji 1:1 tak, jakbym piekła ciastka z cukrem. Niestety, wycwaniłam się nieco i ciastka wyszły mało słodkie, ale bardzo intensywnie pachnące masłem orzechowym. Dobrym rozwiązaniem byłoby także ugotowanie ryżu w mleku, a nie w wodzie. Jeśli więc macie ochotę upiec te ciastka, to poniżej zamieszczam przepis już po mojej małej korekcie dot. ilości stewii w przepisie. 

Z porcji wyszło 10 ciastek, całość ma 365 kalorie, 15,5 g tłuszczu, 48,2 g węglowodanów oraz 10,72 g białka. Jak widzicie kaloryczność i podział makroskładników jest naprawdę okej 🙂

Składniki:

  • 100 g ugotowanego białego ryżu
  • 1 1/2 łyżki masła orzechowego
  • 8 g stewii (proponuję podwojenie proporcji)
  • 1 łyżeczka nasion chia (ok. 8 g)
  • 8 g kakao rozpuszczalnego bez cukru (ja korzystam z nesquika)

Wszystkie składniki miksujemy razem (ja nie miksowałam bardzo dokładnie, co widzicie na zdjęciach). Masa będzie dosyć gęsta, ale bez problemu powinniście uformować w dłoni ciastka. Pieczemy je ok. 15 minut w 180 stopniach (najlepiej góra dół, albo 160 stopni na termoobiegu). Ciastka będą z wierzchu delikatnie kruche, ale środek będzie miękki i puszysty. Ciastka orzechowe z ryżem możecie przechowywać w lodówce, pysznie smakują do herbaty i jako przekąska.

Przeczytaj również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz