Chlebek bananowy zdrowy jest wypiekiem doskonałym. Jest lekko słodki, delikatny – świetnie smakuje bez dodatków, jak i z dużą porcją białego sera czy ulubionego dżemu. Właśnie w takim wakacyjnym okresie piekę go najczęściej – zabieram na II śniadanie do pracy czy zjadam w ramach słodkiego podwieczorka. Przepis nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i nie zabiera dużo czasu. Chlebek bananowy możecie wzbogacić garścią orzechów, czekoladowymi dropsami, które wrzucicie do środka ciasta lub np. kandyzowaną skórką z pomarańczy. Najlepiej do takich wypieków wykorzystać banany, które są już mocno dojrzałe – są one bardziej słodkie i miękkie. Pamiętajcie też, aby w sklepach wybierać banany pojedyncze – dzięki temu uchronicie je przed wyrzuceniem. Stop marnowaniu bananów! 🙂
Po upieczeniu warto chlebek bananowy na chwilę odstawić – niech ostygnie – dzięki temu nie będzie się mocno kruszył. Jeśli wolicie słodsze wypieki zwiększcie dwukrotnie ilość erytrolu.
Składniki:
- 50 g płatków owsianych
- 15 g erytrolu
- 150 g mąki gryczanej
- 25 g oleju kokosowego
- 25 g masła orzechowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 300 g bananów
- 50 g mleka
- dodatkowo: 1 banan na wierzch, 1 łyżeczka nasion chia, płatki kokosa, migdały
Płatki owsiane mieszamy z mąką gryczaną, dodajemy erytrol oraz proszek do pieczenia. Olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu z masłem orzechowym. Jajka rozbijamy, mieszamy z mlekiem, dodajemy do ostudzonej mieszaniny tłuszczy, banany rozgniatamy widelcem, dodajemy do masy. Następnie mieszamy składniki suche z mokrymi. Przygotowane ciasto na chlebek bananowy wylewamy do formy (silikonowa lub zwykła wyłożona papierem do pieczenia). Chlebek bananowy posypujemy nasionami chia oraz układamy na nim banana rozkrojonego w pół. Chlebek bananowy zdrowy pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach – najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku nie jest już surowe. Przed podaniem posypujemy kokosem i płatkami migdałów.
Brak komentarzy